Església parroquial de Santa Maria de Veciana
Veciana

  Anoia
  Veciana
  Emplaçament
  Al nord del nucli de Veciana.
  562

  Coordenades:

  41.65906
  1.48435
  373808
  4613033
  Número de fitxa
  08297 - 68
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Antic
  Paleocristià
  Medieval
  Romànic
  Segle
  IV-XIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Veciana (2007)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si (CC.AA, 7580)
  Accés
  Fàcil
  Religiós
  Titularitat
  Privada
  Bisbat de Vic
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Les excavacions realitzades l'any 1999 van permetre documentar que l'actual església s'aixeca damunt un altre edifici més antic, del que en va sortir alguna pedra treballada i amb pintura, com a rebliment d'un estrat. Els capitells i els arcs de la porta actual, també podrien haver-se reaprofitat d'aquest edifici anterior. També es va documentar una cripta, que malauradament no es va excavar perquè no estava afectada per les obres.
  Pel que fa a la zona exterior, en el mur nord, es van documentar dues fases diferenciades. Una primera d'època medieval, amb un enderroc datat en el segle XIII o XIV. En aquest moment es documenta una estança de planta rectangular de 10 x 6 metres, amb una sèrie de compartimentacions, de les que no s'han pogut determinar-ne la funcionalitat pels límits de la pròpia excavació, però que s'entenen. La fase més antiga, on es documenten opus signinums amb presència de ceràmica sigil·lada i diversos enterraments, es podria datar entre els segles I i V dC. Però aquests estrats tampoc es van excavar.

  Es té constància d'una primera intervenció als anys 70 del segle passat, a la zona de l'actual atri, que va permetre documentar algunes tombes. Aquella intervenció no ha deixat cap testimoni documental.
  Més tard, l'any 1999, amb motiu d'unes obres de consolidació que afectaven part del subsòl de l'església, es va fer un seguiment arqueològic, sota la direcció d'Eduard Arbós. Aquestes actuacions, realitzades entre el febrer i el març de 1999, les van promocionar l'Incasol i el departament de Cultura de la Generalitat.

  ARBÓS VILA, Eduard (2003). Excavacions arqueològiques a l'església de Santa Maria de Veciana; dins Tribuna d'arqueologia, 1999-2000. Generalitat de Catalunya. Barcelona, pàgs. 225 a 236.
  GENERALITAT DE CATALUNYA (1983). Inventari del patrimoni arqueològic de l'Anoia. Veciana. Departament de Cultura de la Generalitat. Barcelona.
  GUIDI - SÁNCHEZ, José Javier (2010). Domus ruralis penetense. Estrategias y formas de hábitat entre Barcelona y Tarragona en el tránsito de la Antigüedad tardía a la Alta Edad Media; dins Revista d'Arqueologia de Ponent,Lleida, núm. 20; pàgs. 93 a 123.