Eremitori de Cal Garça
Veciana

IX-X
    La climatologia i al feblesa d'aquest tipus de roca fa que es vagi deteriorant progressivament.
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Veciana (2007)
    Si (CC.AA, 7581)
    Jordi Montlló Bolart

Cavitat o fornícula excavada a la roca arenosa, en una codina sortint, amb un instrument de ferro. És irregular però lleugerament ovalada, orientada a migdia i a una alçada del terra de 2'5 metres. Conserva una volta rebaixada molt basta, sense compartimentació interna. A la dreta, s'observa un encaix vertical tallat a la roca, que podria servir de tancament.
    L'interior és pla i la boca semi circular. Té una alçada d'1 metre, una amplada d'1,45 m i una profunditat d'1,20 m. La part superior de la fornícula és plana i s'observen uns petits reguerons de desguàs, excavats a la roca. Al costat esquerre hi ha un espai limitat per aquesta fornícula i la roca esberlada; un petit àmbit arrecerat que podria correspondre a l'habitacle de l'eremita.

També és conegut com "Les roques del fornot"

Aquesta ocupació eremítica es relaciona amb una població de tipus residual i antiga o amb els camperols colonitzadors de terres frontereres arrabassades, que viurien apartats de les vies principals.
    Jaciment descobert per membres de la secció d'arqueologia del Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada, el 19 de setembre del 1982.

AA.VV (1992). Veciana; dins PLADEVALL i FONT, Antoni (dir). Catalunya romànica, vol. XIX, el Penedès i l'Anoia. Enciclopèdia catalana. Barcelona, pàgs. 517-526.