Sureres de la Serra de l'Arca
Aiguafreda

Soleia del Saní

Espècimen botànic
    Pla Especial del Parc del Montseny (PEPMNPPM) 2008.
    Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

A la vessant de migdia de la Serra de l'Arca, sobre la riera d'Avencó i la masia de la Bisbal, hi ha una zona de bosc on hi abunda l'alzina surera. Estan situades en una zona soleia amb feixes, formant un bosc clar característic d'aquest tipus d'exemplars. Les sureres presenten la part inferior del tronc amb l'escorça pelada.

Segons el Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge del Parc del Montseny (PEPMNPPM) es tracta d'un Hàbitat d'Interès Comunitari no prioritari, amb el codi 9339.

L'explotació del suro va viure el seu major moment d'expansió entre els segles XVIII i XX, coincidint amb la creixent demanda de taps de suro. L'activitat s'iniciava els mesos d'estiu, quan els peladors feien llargues estades als boscos, on pelaven les escorces dels arbres de forma manual. La regeneració de l'escorça tardava entre 10 i 15 anys, moment en què es reprenia l'activitat. Les dimensions de les sureres de la Serra de l'Arca indiquen que es tracta d'una explotació introduïda durant el segle XX, complementària al carboneig i a la vinya que tradicionalment hi havia en aquesta zona.