Soler de la Vena
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Claret dels Cavallers
    Ctra. BV-3002, al km 10 pista direcció S 2,5 km, i camí E 2 km fins la Vena. Seguir camins E 1500 m

En ruïna
    Catàleg de masies (núm. 50)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès actualment en ruïnes, de dimensions mitjanes i emplaçada en un turonet uns 1.500 m a l'est de la casa de la Vena. Se'n conserven els murs perimetrals de manera parcial, enmig d'enderrocs. La casa tenia una planta quadrada, amb alguns coberts al seu entorn. La façana principal es distribueix en base a tres eixos d'obertures, amb un portal central rematat amb arc de maó. Les obertures són emmarcades amb llindes i brancals de pedra, i altres amb maó. La resta de façanes es troben en un estat força precari.

Aquesta era una de les moltes masoveries que pertanyien al gran mas de cal Ferrer, de Claret dels Cavallers. Per la seva tipologia constructiva podria ser obra dels segles XVIII o XIX, sense que es pugui descartar un origen anterior. L'any 1885 el Soler de la Bena consta en un inventari de béns fet en morir l'hereu de can Ferrer, Miquel Ferrer Feixes (FÀBREGA; SERRA, 2008: 12). Fa ja força anys que la casa es troba en ruïna. Recentment, els hereus de can Ferrer han dividit la gran heretat que tenia aquest mas en nou parts, i el Soler de la Vena és una d'elles.

FÀBREGA ENFEDAQUE, Albert; SERRA SELLARÈS, Francesc (2008). "Claret dels Cavallers (Sant Mateu de Bages)", Dovella, núm. 96 (estiu, 2008), Manresa, p. 12.