Cal Trilla
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Salo
    Ctra. de Salo (BV-3002), al km. 6,8 camí en direcció sud-oest 1 km aproximadament

En ruïnes
    Catàleg de masies (núm. 41)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes, actualment en ruïna, emplaçada vora el torrent de la Vena i al costat del camí que va a Mejà. Se'n conserven més o menys els murs perimetrals però ha perdut la coberta. La casa tenia una planta quadrada, amb un cos afegit a llevant corresponent a un femer. La façana principal, encarada vers el nord-oest, ha quedat enclotada sota el camí, que en aquest punt sembla sobrealçat. Se'n pot veure un portal i una petita finestra emmarcades amb llindes i brancals de pedra. La part posterior de la casa es troba més esfondrada. Tenia un petit cos adossat al sud-oest i s'hi pot veure també un contrafort. El femer es conserva en bones condicions, cobert amb una típica volta de pedra. A l'interior de la casa es conserven restes d'un forn de pa.

A la llinda del portal de la façana principal: 1741
    Informació oral facilitada per Josep Esquius Gràcia

Per la seva tipologia, aquesta casa podria ser una construcció del segle XVIII, tal vegada del 1741, com indica la inscripció del portal. Al segle XIX era una masoveria del Molí de Salo. A mitjan segle XX encara era habitada.