Fontfreda
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Claret dels Cavallers
    Emplaçament
    Ctra. BV-3002, al km. 4 pista direcció S i després est cap a Semís. Poc abans de Claret de Cavallers
    526

41.82557
    1.6582
    388571
    4631280
    08229 - 353
    Catàleg de masies (núm. 56)
    000908600CG83B0001YS
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions força grans emplaçada vora la riera de Coaner, prop de Claret dels Cavallers. L'habitatge principal és de planta quadrada, amb un cos adossat més baix a ponent. Consta de planta baixa més dos pisos. Es tracta d'una construcció força regular que sembla bastida en una sola fase. La façana principal, encarada vers llevant, es distribueix en base a tres eixos d'obertures, amb un portal a la planta baixa i, en els pisos superior, balcons al centre i finestres laterals. Les obertures són emmarcades amb llindes i brancals de pedra. Els murs són de maçoneria, actualment a pedra vista. En la resta de façanes les obertures tenen una distribució més irregular. La casa és envoltada per diversos coberts de pedra aïllats, que han estat rehabilitats enmig d'un entorn enjardinat. El conjunt ha conservat força bé els volums i la tipologia originaris.

Informació facilitada per Pere Vidal, de Claret dels Cavallers

Segons consta en un llibre de notes de les escriptures de la casa Ferrer de Claret dels Cavallers, aquesta casa la va fer edificar Josep Ferrer Viladés l'any 1899. Era una casa per a un masover, situada en front de l'hort de Fontfreda. Passats 20 anys la casa havia de quedar en pla domini de cal Ferrer, de Claret dels Cavallers. Va ser, per tant, una de les múltiples masoveries pertanyents a aquest gran mas de Claret dels Cavallers. Quan recentment els hereus d'aquest mas van dividir l'heretat en diferents parts, a la mort de Josep Ferrer Torres, Fontfreda va ser una d'elles.