Solar dels Lledoners
Granollers

Carrer de Sant Jaume, 5
    Al nucli antic de Granollers

XIV-XX
    Desconeguda
    BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Àrea arqueològica núm. 31. Protecció de tipus VIII: Àrees arqueològiques.
    0666101DG4006E0001XI
    Jordi Piñero Subirana

Jaciment on es conserva un bon tram de la muralla medieval, en un espai de lliure accés als baixos d’un edifici de recent construcció. S’hi pot veure un llenç d’uns 15 m de llarg per 1,2 m de gruix, amb dues espitlleres. Així mateix, a la planta soterrània de la cafeteria adjacent s’hi pot veure el fonament de la muralla per la seva part externa. En aquest punt el terreny feia un desnivell important, de manera que el mur ateny una alçada considerable. La muralla travessava l’actual plaça de l’Església i se’n pot veure la continuació a l’interior de la rectoria.

Durant la intervenció arqueològica que s’hi portar a terme l’any 2000, en el moment que s’havia de construir el nou edifici, s’hi van realitzar tres sondejos. Els resultats van ser els següents:

En relació a la muralla medieval, es va poder comprovar la seva fonamentació, que tenia una potència de 2 m. La muralla s’assentava sobre les argiles naturals, fins arribar al turturà.

El fossat va ser documentat, però de forma parcial, a causa dels problemes de seguretat que comportava una excavació a tanta profunditat. Es va comprovar que la vall estava excavada al terreny geològic.

Al tercer sondeig es va descobrir l’accés a un refugi antiaeri de la Guerra Civil que travessava la muralla fins arribar al solar veí.

Fins a la Guerra Civil de 1936 aquest solar havia format part del pati d’unes escoles religioses. Durant la Guerra Civil s’hi va construir un refugi antiaeri a l’extrem nord, sota el marxapeu d’unes escales. Era del tipus galeria i comunicava amb el carrer Barcelona.

L’any 2000, prèviament a la construcció d’un nou edifici amb garatge subterrani, s’hi va portar a terme una intervenció arqueològica que va consistir en la realització de tres sondejos a la zona que abans corresponia al pati de les Escoles Cristianes (solar dels Lledoners). La direcció va anar a càrrec de Lluís Vila Bonamusa, de l’empresa Estrat.

Aquest jaciment té continuïtat a l’est amb el del Solar de Càritas, i al sud-est de l’illa de cases amb el del solar del CAP.

AUTORS DIVERSOS (2004). Atles d’arqueologia urbana de Granollers. Atles d'arqueologia urbana de Catalunya, volum 1.  Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura.

AUTORS DIVERSOS (2022). In illo tempore. Granollers en època romana. Museu de Granollers, Granollers.

LLORENS, Mar; REQUEJO, Ana (2021). Estudi arqueològic, històric i documental de les muralles medievals de Granollers. Nàrtex Barcelona (treball inèdit).