Sitja de Sant Esteve de Granollers
Gurb

    Osona
    Parròquia de Sant Esteve de Granollers
    Emplaçament
    A 150 metres per camí rural de la carretera B-522, punt quilomètric 4'850.

    Coordenades:

    41.9767
    2.27418
    439867
    4647444
    Número de fitxa
    08100 - 186
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Medieval
    Modern
    Segle
    V-XV
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Física
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    CCAA, I011788
    Accés
    Restringit
    Social
    Titularitat
    Privada
    Ref.Cad: 08099A00300005
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte

    El jaciment de Sant Esteve de Granollers es troba uns metres a l'oest de l'església de Sant Esteve de Granollers, a la part alta d'un turó lleugerament elevat sobre la plana de Vic.
    Es tracta d'una sitja aïllada, ubicada uns 40 metres a l'oest de l'església de Sant Esteve de Granollers, en un extrem de l'esplanada que s'estén al nord-oest de l'església i que s'utilitza habitualment com a aparcament. La sitja està retallada en el subsòl i té forma ovoide, amb una boca estreta i una profunditat aproximada de metre i mig. El material que es va recuperar a l'interior era ceràmica grisa d'aparença medieval i una gran llosa de pedra que es podria haver utilitzat com a tap de la sitja.
    La sitja va ser descoberta els anys 50 en un esfondrament del terreny i posteriorment es va reomplir i tapar. Actualment la sitja es pot observar, tapada amb una reixa metàl·lica i amb una petita coberta vegetal a sobre.

    En diverses reformes de l'església i el cementiri de Sant Esteve de Graonollers es va trobar material arqueològic. L'any 1892 es van descobrir unes sepultures que contenien ceràmica romana i monedes amb inscripcions ibèriques. Després de la Guerra Civil es van trobar les restes d'un sarcòfag de pedra i uns fragments de ceràmica que el dr.Junyent va qualificar com a ibèriques. La major part d'aquest material no està localitzat actualment.

    La sitja va ser descoberta els anys 50. L'església de Sant Esteve de Granollers, ubicada a pocs metres de la sitja, es troba documentada des de l'any 949.

    Inventari del patrimoni arqueològic i paleontològic de Catalunya. Gurb. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, febrer de 2001.