Sitja de Sant Esteve de Granollers Gurb

  Osona
  Parròquia de Sant Esteve de Granollers
  A 150 metres per camí rural de la carretera B-522, punt quilomètric 4'850.

  Coordenades:

  41.9767
  2.27418
  439867
  4647444
  08100-186
  Patrimoni immoble
  Jaciment arqueològic
  Medieval
  Modern
  V-XV
  Bo
  Física
  CCAA, I011788
  Restringit
  Social
  Privada
  Ref.Cad: 08099A00300005
  Jordi Compte

  El jaciment de Sant Esteve de Granollers es troba uns metres a l'oest de l'església de Sant Esteve de Granollers, a la part alta d'un turó lleugerament elevat sobre la plana de Vic.
  Es tracta d'una sitja aïllada, ubicada uns 40 metres a l'oest de l'església de Sant Esteve de Granollers, en un extrem de l'esplanada que s'estén al nord-oest de l'església i que s'utilitza habitualment com a aparcament. La sitja està retallada en el subsòl i té forma ovoide, amb una boca estreta i una profunditat aproximada de metre i mig. El material que es va recuperar a l'interior era ceràmica grisa d'aparença medieval i una gran llosa de pedra que es podria haver utilitzat com a tap de la sitja.
  La sitja va ser descoberta els anys 50 en un esfondrament del terreny i posteriorment es va reomplir i tapar. Actualment la sitja es pot observar, tapada amb una reixa metàl·lica i amb una petita coberta vegetal a sobre.

  En diverses reformes de l'església i el cementiri de Sant Esteve de Graonollers es va trobar material arqueològic. L'any 1892 es van descobrir unes sepultures que contenien ceràmica romana i monedes amb inscripcions ibèriques. Després de la Guerra Civil es van trobar les restes d'un sarcòfag de pedra i uns fragments de ceràmica que el dr.Junyent va qualificar com a ibèriques. La major part d'aquest material no està localitzat actualment.

  La sitja va ser descoberta els anys 50. L'església de Sant Esteve de Granollers, ubicada a pocs metres de la sitja, es troba documentada des de l'any 949.

  Inventari del patrimoni arqueològic i paleontològic de Catalunya. Gurb. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, febrer de 2001.