Sitges la Catalana
Vallirana

Carrer del Garraf - Polígon industrial de can Prunera
    A l'extrem sud-est del polígon industrial, prop del carrer del Segrià

Adriana Geladó Prat

Es tracta de dues grans torres cilíndriques de planta circular, que amiden uns 50 metres d'alçada i representen un tret distintiu indicador de l'inici del desenvolupamemt industrial del municipi. Al seu costat hi ha una estructura de planta quadrada a mode de torre, que pràcticament té la mateixa alçada que les sitges. Les tres construccions estan bastides en ciment.

Aquestes sitges formaven part de la "Compañía Catalana de Cementos Portland, S.A.", fundada l'any 1962 a l'actual polígon industrial de can Prunera. Aquesta zona industrial es va anar configurant a partir d'aquest moment, donat el fort impacte econòmic i social que va comportar la instal·lació d'aquesta empresa al municipi. Tot i això, i degut a diverses problemàtiques entre les que destaca la contaminació, la producció de ciment s'aturà de manera definitiva l'any 1985 i gran part de les instal·lacions foren enderrocades l'any 2004.

AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 98-102. OLLÉ DORCA, Francesc (2010). "El treball de la pedra a Vallirana". Materials del Baix Llobregat, 6, p. 66-68. Vallirana, abans i ara: del blanc i negre al color. Torrelles de Llobregat: Nèctar, 2015, p. 54-55.