Sistema de rec de Teulats Santa Maria de Merlès

Berguedà
Sector est del terme municipal
A 1550 metres per pista forestal de la carretera BV-4401, punt quilomètric 18'900.

Coordenades:

42.00088
2.00264
417402
4650355
08255-152
Patrimoni immoble
Obra civil
Modern
Contemporani
XVIII
Regular
La major part de les canalitzacions s'han perdut i només se'n conserven petits trams.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 011A00002
Jordi Compte i Marta Homs

El sistema de rec de Teulats està situat al sud i al sud-est de la masia que li dóna nom, en una zona enclotada respecte la masia.
Es tracta d'un sistema de canalització d'aigua que permetia fer un cultiu de regadiu a diverses feixes situades al sud-est de la masia. El primer element que forma aquest sistema de rec és l'hort tancat situat a tocar de la façana sud de la masia. Des d'aquest punt l'aigua sobrant del rec d'aquesta horta era conduïda a través d'un rec fins a dues basses, una antiga i l'altra moderna, situades més avall. Aquestes basses, l'antiga de les quals és delimitada amb murs de maçoneria de pedra, retenien l'aigua i l'acumulaven per a regar totes les feixes inferiors.
Sota les basses, en una zona de forts desnivells, hi ha totes les feixes que es cultivaven amb l'aigua de la canalització. Just sota les basses hi ha alguns trams de canalització reformats amb formigó, que repartien l'aigua en les dues parts en que es divideix el terreny inferior. A la part est el terreny està dividit en petites terrasses esglaonades, delimitades a tot el volt per murs de maçoneria de pedra coronats amb carreus treballats. Cada una d'aquestes terrasses té una escala d'accés de pedra, a les que hi ha adossat el sistema de canalització, que consisteix en carreus treballats amb un canal picat a l'interior. La part oest, en canvi, no té cap divisió i consisteix en un gran i rectangular camp, també delimitat amb murs de pedra.