Resclosa del molí de Vilalta Santa Maria de Merlès

Berguedà
Sector nord del terme municipal
A 1550 metres per pista asfaltada de la carretera C-154, punt quilomètric 37'200.

Coordenades:

42.03115
1.99915
417152
4653719
08255-151
Patrimoni immoble
Obra civil
Modern
XVIII
Bo
El mur principal de la resclosa està parcialment cobert de vegetació.
Inexistent
Fàcil
Estructural
Privada
Ref. cad.: 002A00017
Jordi Compte i Marta Homs

La resclosa del molí de Vilalta està situada al nord del molí que li dóna nom, uns 1000 metres riera amunt, en el punt on el torrent de Sant Joan, provinent de la zona de Manyaques, aflueix a la riera.
Es tracta d'una resclosa d'uns 40 metres de llarg que creua la riera sobre una plataforma rocosa. Està bastida amb un mur de maçoneria de pedra, parcialment arrebossat, de carreus grans i treballats, essent en algunes parts col·locats a filades regulars. Està coronada amb una filada de blocs de pedra treballats força amples. L'alçada del mur de la resclosa és d'uns 3 metres a la part central, descendint a mesura que s'acosta als extrems laterals. A la part inferior, es conserva l'arrencada dels posts de fusta que sustentaven la primitiva resclosa. Actualment aquest mur principal de la resclosa està parcialment cobert de vegetació i l'aigua s'hi filtra per diversos punts.
A l'oest del conjunt, a tocar de l'extrem del mur principal de la resclosa hi ha una altre mur, també bastit amb grans carreus, que separa una part de l'aigua de la riera indicant l'inici del canal. Just al costat d'aquest mur hi ha la primera comporta del canal, que permetia retornar l'aigua a la riera quan no convenia fer-la passar pel canal.