Sistema de rec del Riambau Santa Maria de Merlès

Berguedà
Sector central del terme municipal
A 2000 metres per pista forestal de la carretera BV-4406, punt quilomètric 14'100.

Coordenades:

41.99731
1.98763
416154
4649973
08255-153
Patrimoni immoble
Obra civil
Modern
Contemporani
XVIII-XIX
Dolent
Només es conserven alguns trams de canalització.
Inexistent
Restringit
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 011A00015
Jordi Compte i Marta Homs

El sistema de rec del Riambau està situat a l'horta del Riambau, uns metres al sud de la masia i a l'oest de la font i en un punt enclotat respecte a aquesta però elevat sobre la vall de Merlès.
L'horta del Riambau està formada per dos feixes allargades delimitades a tot el volt amb murs de maçoneria de pedra, tot i que actualment algunes parts del mur s'han desprès. Aquesta horta té tres accessos, un a l'est, amb una porta emmarcada amb pedra treballada i la data de 1830 inscrita a la llinda, un altre al sud i l'últim a l'oest, aquests dos amb una porta emmarcada amb brancals de pedra treballada i llinda de fusta amb una barbacana a sobre.
El sistema de canalització es conserva únicament en la feixa superior i està format per peces monolítiques amb un canal picat a l'interior, col·locades de manera que formen un canal que ressegueix pràcticament tot al feixa superior, uns 35 metres de llargada, pel seu extrem exterior. Les peces tenen dimensions variables, essent les més llargues d'un 130 centímetres, tot i que la majoria tenen entre 90 i 100 centímetres de llarg. Al llarg de tot aquest canal que ressegueix la feixa superior hi ha tres punts on el canal es bifurca 90º permetent el pas de l'aigua cap a la feixa inferior en cas de necessitat. En el primer d'aquests tres punts, el situat a l'est i per tant el que es troba més a prop de la font del Riambau, es conserva la canalització que unia la feixa superior amb la inferior. Es tracta d'un petit pilar adossat al mur de la feixa superior, format per blocs de pedra treballada foradats a la part interior, per on s'adossa al marge. D'aquesta manera l'aigua que es desviava cap a la feixa inferior passava per la part interior d'aquest petit pilar fins caure sobre el nivell inferior.

Segons documentació conservada a la masia del Riambau, l'horta de la masia es va contruir el 1789 juntament amb la cisterna i la terrassa. Tal com indica una de les llindes de les portes que donen accés a l'horta, aquesta fou reformada o ampliada al segle XIX.