Sínia de can Duran / Pou de Can Duran
Olivella

Al vessant nord-est del turó de Can Duran

XIX - XX
    Les estructures del voltant del pou estan enrunades.
    Xavier Esteve i Gràcia

La sínia de can Duran a la riba dreta de la riera de Begues, a uns 120 metres al nord de can Duran. Es tracta d'un conjunt format per un pou de planta ovalada, d'un metre de boca, revestit de pedra. Sobre d'aquest s'hi conserva la roda metàl·lica d'una sínia sobre una pastera de pedra, encarregada de recollir l'aigua procedent dels catúfols. L'originalitat d'aquest conjunt és que l'arbre amb els rodets se situa a 3,5 metres del pou, connectat a la roda mitjançant una llarga barra de ferro encara conservada. Sobre de l'arbre hi ha dos rodets, un d'horitzontal, que recollia la tracció animal del gir d'un matxo o una mula, i un de vertical, encarregat de transmetre aquesta energia a la roda. L'aigua recollida a la pastera era conduïda mitjançant una canalització de ceràmica, conservada en alguns trams adossada a la paret perimetral del conjunt, fins a un safareig. Al costat de l'arbre de la sínia hi ha també un abeurador d'1,95 metres de llarg per 0,50 metres d'amplada de pedra, potser desplaçat del seu emplaçament original.

A l'Inventari de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya hi figura erròniament com a 'Molí de can Muntaner'.

Es documenta per primera vegada l'any 1847.