Mas Vendrell
Olivella

A 500 metres a l'oest camí de Jafre a Can Grau
    Al nord-est de la serra del Parany, a 500 metres a l'oest camí de Jafre a Can Grau.

Corral restaurat recentment
    Xavier Esteve i Gràcia

Mas Vendrell s'emplaça al nord-est de la serra del Parany, a 500 metres a l'oest camí de Jafre a Can Grau. Consisteix en les restes d'una antiga masia, enrunada, formada per tres volums. És d'obra popular i està catalogada a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya. L'edifici principal, de planta quadrada i construït amb maçoneria i tàpia, comptava amb planta baixa i pis. La coberta de teula àrab era a doble vessant, amb el carener perpendicular a la façana principal. Davant de la façana principal s'entreveu l'existència d'un forn de pa. A pocs metres al sud-oest hi ha un petit edifici auxiliar, també enrunat. Per contra, a llevant d'aquest edifici hi ha un corral rehabilitat recentment per a usos ramaders.

Antigament era coneguda com a 'mas Vinyals'. L'any 1607 es documenta ja 'la partida de los Vinyals' i és el 1681 quan apareix ja com a 'mansi Vinyals'. A partir de 1813 es parla de 'Casa Vendrell'. Els masovers encara hi vivien el 1907 i, en ensorrar-se l'edifici, van anar a viure al celler.

VENDRELL, R. (1992). Olivella, notes històriques. Olivella: Akribos.