Serra de Collbàs
Vilanova del Camí

Serra de Collbàs, sector sud del terme municipal.
    Serra de Collbàs, sud del TM

POUM "Clau 5d" "Elements històrics, artístics o naturals".
    Josep Font Piqueras

Zona d'interès natural constituïda per la serralada muntanyosa denominada en general Serra de Collbàs i que es subdivideix tres parts amb les denominacions següents: Serra de Collbàs al tram occidental, Serra de Can Bernades al tram central i Serra de la Guàrdia al tram oriental.
    Tota la serralada està protegida com a bé natural pel POUM de Vilanova del Camí, tret d'una franja a l'extrem sud de la part central, que comprèn part de l'anomenada plana de Ca l'Aromir, i d'una franja a l'extrem occidental, seguint el Torrent de la Vall, limítrof amb el terme de Santa Margarida de Montbui.
    Es tracta d'una serralada aproximadament de 7,6 quilòmetres de llargada i d'una amplada entre els 700 i 950 m, aproximadament, situada en la seva major part al límit sud del terme municipal de Vilanova del Camí. La vessant sud es situa en part en el terme municipal de Carme i en part en el de la Pobla de Claramunt i també comprenent. L'extrem oriental de la serra correspon íntegrament al terme de la Pobla de Claramunt. Per l'oest la serra neix d'una partió amb la Serra de la Portella (TM de Santa Margarida de Montbui, Orpí), a través del Torrent de la Vall; per l'est el límit l'estableix el turó on s'assenta el castell de Claramunt (TM de la Torre de Claramunt).
    La serra comprèn de forma general altituds entre els 350 i 500 m, on el cim dominant és el Turó de l'Aromir (528 m), seguit per altres cims com el Pujol de la Guàrdia (488 m) o el Turó d'en Sabater (362 m). Es caracteritza per una gran massa de bosc dens de pineda de pi blanc, amb algunes llacunes de bosc clar i matollars, pràcticament sense cap zona de conreu. La serra és solcada per múltiples torrents que de sud a nord des de la carena es dirigeixen cap al Torrent de la Vall – Torrent de Can Bernades i de la Costa dels Ratons. Les característiques confereixen un gran espai natural escassament antropitzat en un municipi dominant per les zones urbanes i conreus, essent la zona més extensa amb valors naturals de Vilanova del camí