Sepultures entre can Magí de les Alzines i can Sanador
Òdena

Un cop travessat el torrent de Cal Magí de les Alzines i molt a prop de la masia homònima.

Visigot
    Algunes de les sepultures s'han perdut
    Lluís Pedraza i Jordana

Es tracta de dues sepultures medievals, excavades a la roca sorrenca, de tipus exempt. Una d'elles, rectangular sense capçalera diferenciada i els angles més o menys arrodonits, pertanyia a un adult, mentre l'altra, destinada a un infant, mostrava la capçalera i els peus arrodonits. Ambdues tombes es trobaven isolades, sense cap tipus d'estructura associada ni restes de ceràmica, aixovar funerari o altres elements arqueològics de cap mena al seu entorn. Això fa pensar en una agrupació de tipus familiar, no associada a cap espai de culte a prop seu. Les dues tenien els costats rectilinis i paral·lels, sense apreciar-s'hi cap encaix per a la llosa. L'orientació és E-W. Les característiques formals i per les circumstàncies històriques del lloc han portat a alguns autors a atribuir a aquestes dues sepultures una cronologia entre l'antiguitat tardana i l'etapa anterior a l'organització eclesiàstica i feudal del territori.

El jaciment va ser descobert el 1982 per membres de la Secció d'Arqueologia del Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada. Tot i que existeix una menció textual que fa referència a la troballa en aquest indret d'un sarcòfag en realitat es tractaria de dues sepultures excavades a la roca. Actualment desconeixem si aquestes sepultures han han estat destruïdes o resten colgades de terra, però el que si és cert és que han desaparegut del seu emplaçament.

ENRICH HOJA, Jordi; SALES CARBONELL, Jordina; ENRICH HOJA, Joan (2003): "Les necròpolis tardoantigues i altmedievals a l'Anoia: els rituals d'enterrament i les seves pautes i models d'interrelació a l'espai rural", II Congrés d'Arqueologia Medieval i Moderna a Catalunya, ACRAM, Sant Cugat del Vallès, p. 662-673.
    GIBERT REBULL, Jordi (2011). L'alta edat mitjana a la Catalunya Central (segles VI- XI). Estudi històric i arqueològic de la conca mitjana del riu Llobregat. Tesi doctoral, Universitat Autònoma de Barcelona, Bellaterra (Cerdanyola del Vallès).
    SALES CARBONELL, Jordina (1994): "Tombes i necròpolis isolades a la comarca de l'Anoia", Acta Historica et Archaeologica Mediaevalia, 14-15. Universitat de Barcelona, Barcelona, p. 317-336.