Sepulcre de Mas Palomas
Castellfollit del Boix

Camps de Palomas. Nord de Grevalosa
    Emplaçament
    Camí de Castellfollit del Boix al Mas Palomas. A l’encreuament a l’alçada del mas el camí de la dreta i el següent a l’esquerra.
    805

41.69912
    1.66989
    389325
    4617225
    08059 - 121
    X-XI
    Han desaparegut alguna de les tombes
    1482
    Científic/Cultural
    08058A004000030000PK
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

El jaciment del sepulcre del Mas Palomas es troba situat a uns 600 m del Mas Palomas. Inicialment es tractava d’un conjunt format per tres tombes de les quals només s’ha localitzat una de les tombes, coneguda amb el nom de la Tomba del Gegant. Aquesta tomba es  troba situa en un dels punts més elevats on aflora la roca natural. Es tracta d’una estructura de planta rectangular amb una orientació nord-sud de 2,05 m de longitud per una amplada entre 0,40 i 0,50 m

El conjunt de sepultures del Mas Palomas estava format per tres tombes excavades a la roca de les quals només s’ha identificat la Tomba del Gegant. Segons les dades existents, la segona tomba estava situada uns 200 m cap a la vessant respecte l’anterior i la tercera s’ubica a poca distància de la segona. Ambdues presenten les mateixes característiques: sepultures de planta ovoidal (tipus C) d’1,80 m de longitud per entre 0,20 i 0,42 d’amplada amb una orientació est-oest.

AAVV. (1981): Catalunya romànica. El Bages. Vol. XI. Pòrtic. Barcelona. Fundació Enciclopèdia Catalana.

DAURA, A; GALOBART, J; PIÑERO, J. (1995): L’arqueologia al Bages. Centre d’Estudis del Bages. Manresa. 15

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic del terme municipal de Castellfollit del Boix. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.