Santa Eulàlia
Esparreguera

El campanar ha estat restaurat recentment.
    BCIL, POUM d'Esparreguera 2004, article 165.
    Bisbat de Barcelona.
    ArqueoCat SL- Josefa Huertas i Natalia Salazar

Edifici d'estil gòtic amb capelles laterals entre contraforts, bastit amb carques de pedra de conglomerat. És d'una sola nau molt àmplia capçada per un absis heptagonal a llevant d'una gran bellesa arquitectònica. Es cobreix amb volta de creueria i claus decorades al mig, de pedra, els set trams de la qual són separats per arcs de mig punt que es recolzen en semipilastres adossades. Les dues portes de les sagristies i les laterals de l'edifici són ornamentades amb elements renaixentistes: columnes dòriques i entaulament sense frontó. La façana principal va ser acabada als anys 60 del segle XX i feta amb aportacions populars. El campanar barroc és una esvelta torre vuitavada.

Aquesta església va substituir a tres d'anteriors, malgrat que l'autor és desconegut la tradició confirma que l'obra havia estat dirigida per un monjo de Montserrat; la seva data de construcció és coneguda per una làpida que hi ha al seu interior. L'any 1868 s'efectuaren obres de restauració, segons projecte de l'arquitecte Elies Rogent. Amb la Guerra Civil sofrí importants desperfectes, cremant-se els retaules, l'orgue i l'arxiu.

BACHS, E.; RUIZ DE MENDOZA, E. (1983): " Església parroquial de Sant Eulàlia". Baix Llobregat, Esparreguera. Inventari del Patrimoni Arquitectònic. CER (2003): Esglésies i capelles d'Esparreguera, pp.19. GALI, D. (2000): "El campanar de l'església de Santa Eulàlia d'Esparreguera". A: Quaderns científics i tècnics de restauració monumental, 11. Diputació de Barcelona, pp. 111-165. GAVÍN, J.M. (1988): Inventari d'esglésies. Baix Llobregat, n. 21, pàg.59. VALLS, Orenci (1961): La Vila d'Esparreguera i el seu terme, pp.128,168.