Sant Salvador de Pereres
Mediona

Fitxa ARQ005 del Catàleg de béns a protegir del POUM
    Fitxa 2702 Inventari de Patrimoni Arquitectònic.
    Religiós/Cultural
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Capella de petites dimensions d’un sola nau amb absis de planta semicircular. Aquest presenta una petita finestrella cega rematada amb arc de mig punt. L’interior té el sostre en volta de canó iniciat amb una motllura horitzontal i a l’altar hi ha una imatge de Sant Salvador. Té una coberta a doble vessant de teula àrab i campanar de cadireta fet de pedra tosca, conserva la campana.

Correspon a una construcció de maçoneria completament arrebossada i pintada de blanc. La porta, situada a la façana est és rectangular amb brancals i llinda de pedra. Té petites finestres laterals d’arc de mig punt i esqueixada.

A l’interior, penjat a la paret hi ha el text dels goigs dedicats a la llaor de Sant Salvador. També hi ha un exvot pintat sobre fusta, que representa a un caçador a qui li explota la pólvora a la cara. Aquests episodis pintats representen l’instant de l’accident o malaltia i es penjaven a l’església per demanar la recuperació del ferit.

La primera noticia documental sobre l’ermita data de 1596, quan sembla que sobre les restes d’una anterior, dedicada a Santa Magdalena, és basteix l’actual.

L’edifici està vinculat amb el Mas del mateix nom, documentat des del segle XIV quan era propietat del castlà del Castell de Mediona.

L’indret en el passat era un lloc de pelegrinatge per la gent del territori, on s’hi feien aplecs i misses puntuals.