Mas Pereres
Mediona

XIV, XVIII-XX
    Fitxa ARQ061 del Catàleg de béns a protegir del POUM
    Residencial - productiu
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Masia de grans dimensions, de planta quadrangular al voltant de la qual hi ha distribuïdes diverses dependències i cossos agrícoles.

Consta de planta baixa, pis i golfes amb coberta a doble vessant de teula àrab i el carener paral·lel a la façana. És una construcció feta amb murs de maçoneria que encara conserva l’arrebossat exterior.

La façana principal està composada simètricament a partir de tres eixos amb el portal d’entrada centrat i obertures a banda i banda que es repeteixen al primer pis. La porta a la que s’hi arriba per una escala de quatre graons, està delimitada amb arc de mig punt fet amb pedres carejades. Just per sobre hi ha el rètol on es pot llegir “Caserio de las Pereras, Cuartel de Mediodía”. Les obertures són rectangulars, d’obra i amb el perímetre ressaltat amb morter.

La resta d‘edificacions tenen característiques similars, amb al mateixa tècnica constructiva i la mateixa tipologia d’obertures, tot i que sovint no es segueix cap tipus de simetria. Són principalment dependències agrícoles que s’articulen definint un petit pati a la part posterior del cos principal, delimitat per un mur d'obra amb una gran porta de ferro.

El topònim de Pereres prové de les properes pedreres de dolomies.

De Pereres se’n té noticia des de 1338, quan pertanyia al castlà del castell de Mediona, Ramon de Barberà. Davant la casa actual hi havia l’edifici original; una torre de defensa o casa forta. D’allà en sortí la placa que hi ha sobre la porta d’entrada de l’actual masia. Posteriorment, hi amb el temps,  ha anat patint diverses transformacions i reformes.