Sant Salvador Monistrol de Montserrat

Bages
Regió de Sant Salvador o de la Tebaida

Coordenades:

41.59545
1.8299
402483
4605522
08127-68
Patrimoni immoble
Jaciment arqueològic
Medieval
Romànic
XIII
Dolent
En estat de ruïnes
Inexistent
Difícil
Sense ús
Privada
Ordre de Sant Benet. Abadia de Montserrat
Helena Garcia Navarro

Restes d'una antiga ermita, de la qual només es conserva una part, sota la balma que formen l'Elefant i la bassa de l'ermita. La paret és feta amb pedres de tamany irregular, amorterades, amb l'obertura d'una porta i una finestra que permet l'entrada de llum.
Al voltant de l'ermita es troben elements dels antics murs.
La capella s'excavà a la roca de forma quasi circular, i és d'uns disset pams de diàmetre.

Les ermites es van bastir, tradicionalment, en la part alta de la muntaya. De bon principi s'utilitzaven les coves naturals, abans de les construccions d'obra que, contínuament apliades, presentaven als segles XVII i XVIII l'aspecte de petits monestirs, amb capelles, habitacions, cisternes i hort. Llur nombre fou fixat en dotze a principi del segle XV. En els primers anys del segle XVI algunes foren canviades de lloc i altres abandonades, alhora que les advocacions eren definitivament establertes.
Aquesta és una de les més antigues del conjunt d'ermites de Montserrat.
L'existència de l'ermita, dita també de la Transfiguració, figura documentada des dels primers anys del segle XIII. De primer s'aprofità una balma per a alberg de l'ermità, balma anomenada de les cabres que, en constrituir l'ermita d'obra, fou transformada en un oratori dedicat a la Nativitat.

Aragon, Antoni i Lalueza, Jordi (2002). "Passejades per Montserrat. Excursions fàcils pel Parc Natural". Barcelona: Pòrtic guies.
Laudo, Susana. "Fitxa de l'inventari del patrimoni cultural del Parc Natural de la muntanya de Montserrat". Barcelona: Generalitat de Catalunya.