Sant Roc Gurb

  Osona
  Parròquia de Sant Andreu de Gurb
  A 950 metres per pista asfaltada i pista forestal de la carretera BV-4601, punt quilomètric 4'350

  Coordenades:

  41.96046
  2.21872
  435256
  4645681
  08100-13
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Neoclàssic
  XIX
  Bo
  Legal
  Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
  Sí, IPA
  Fàcil
  Religiós
  Privada
  Ref.Cad: 08099A01800002
  Jordi Compte

  La capella de sant Roc es troba situada en un pla elevat situat enmig d'una zona boscosa a mig camí entre les masies del Saits i del Puig, quedant al sud-oest de la primera i al nord de la segona.
  Es tracta d'una capella d'alçada notable, d'una nau, planta rectangular i absis carrat orientat a l'oest. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals, amb un campanar d'espadanya al capdamunt format amb blocs de pedra treballada i elements ceràmics decoratius als extrems. Els murs són de maçoneria de pedra amb molt morter exceptuant la façana principal, completament arrebossada i amb nombrosos elements decoratius bastits interiorment amb obra i de reminiscència neoclàssica.
  La façana principal, orientada a l'est, conté un portal central d'arc de mig punt emmarcat amb pedra treballada, formant un arc doble amb un emmarcament que a la part superior sobresurt lleugerament imitant una teulada de doble vessant coronada amb una creu monolítica. Sobre el portal s'obre un òcul circular emmarcat amb pedra motllurada. A banda i banda de la façana hi ha dos pilars adossats coronades amb diversos arcs de mig punt decoratius a la part superior de la façana.
  La façana nord conté a la part superior una finestra d'arc de mig punt esqueixada, amb emmarcament d'obra arrebossat, tot i que aquest es troba escrostonat en alguns punts.
  La façana oest, que correspon a l'absis, no conté obertures.
  La façana sud conté a la part superior una finestra d'arc de mig punt esqueixada i un volum adossat que correspon a la sagristia, coronat amb teulada d'una vessant i amb una obertura d'arc rebaixat esqueixada.

  El petit campanar d'espadanya de l'església conserva una campana.

  La capella de Sant Roc va ser bastida al voltant de 1886 fruit d'un vot amb motiu d'una pesta del còlera. El petit edifici original va ser substituit pocs anys més tard per un de més gran, acabat l'any 1900. Antigament es celebrava un aplec a l'església i s'hi anava en processó en motiu de mal·lties.

  AADD (2002). Gurb. Un poble arrelat a la terra. Edicions Àlber.