Sant Pau dels Felius
Gurb

A 700 metres per camí rural de la carretera C-17, punt quilomètric 66'100

Historicista
    Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
    Jordi Compte

La capella de Sant Pau dels Felius es troba adossada al sud-est de la masia dels Felius, en la part exterior del recinte tancat que envolta les façanes sud i oest de la masia.
    És una petita capella d'una nau, planta rectangular, teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals i coronament de la façana principal amb campanar d'espadanya d'un sol ull que encara conserva la campana. Els murs són de maçoneria de pedra i parts d'obra i es troben arrebossats.
    La façana principal, orientada al sud, presenta un portal central d'arc rebaixat emmarcat amb pedra motllurada, amb una creu a mode de custòdia al centre de la llinda i la data de 1802 al voltant (tot i que el nombre 0 té un 4 repicat al damunt). Sobre el portal hi ha un òcul circular.
    La façana est no conté obertures, la nord es troba adossada a la masia i la oest, ubicada dins el pati tancat o lliça de la masia, conté sis petites obertures, esqueixades i d'arc de mig punt, tres en un nivell inferior i tres més al superior.

L'església de Sant Pau dels Felius va ser bastida a principis del segle XIX substituint l'antiga església de Sant Pau de Vilaseïna, ubicada en un turó proper i completament enrunada. Antigament es celebrava un aplec a l'església i en un pla amb roures proper que actualment ja no existeix.

AADD (1984). Catalunya Romànica. Osona. Volum II. Enciclopèdia Catalana, S.A.