Sant Pere del Mont
Castellfollit del Boix

XII-XVII
    Enderrocat i cobert de vegetació
    Científic/Cultural
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

L’església de Sant Pere del Mont es troba situada al cim d’un petit serral situat al límit amb el municipi de Rajadell. Es tracta d’un edifici d’estil romànic d’una sola nau coronada amb un absis semicircular situat a llevant. A la zona de l’absis hi ha una petita cripta coberta per una volta apuntada construïda amb pedra i argamassa. La cripta era precedida per diversos graons que donaven lloc al presbiteri, ocupant així un nivell més alt respecte el nivell de circulació de la resta de la nau. Tant el mur de façana de tramuntana com el de migjorn són els que presenten un estat de conservació més bo i, a l’oest del mur de migjorn s’hi localitza el portal d’accés. A la zona posterior de l’absis s’hi localitzen diversos murs pertanyents a diferents espais monàstics. El parament dels murs és de pedra ben escairada dipositada en filades regulars a trencajunt lligada amb argamassa.

L’any 1936, el Mossèn Valentí Santamaria, de Manresa, va excavar l’interior de l’església i a la cripta va identificar dos sarcòfags de pedra que van dipositar-se al Museu Comarcal de Manresa.

En els fogatges de 1553 hi consta Nadall Morros a Sant Pere del Mont.

L’església de Sant Pere del Mont es troba documentada per primera vegada l’any 1102. L’any 1140 apareix novament a la documentació com a priorat, quan va passar a dependre del monestir de Sant Pere de la Portella (Berguedà) amb la finalitat d’administrar els béns que el monestir tenia en la zona; dependència que torna aparèixer a la documentació l’any 1197 en el privilegi de salvaguarda que el rei Pere I concedí al monestir de Sant Pere de la Portella. Del priorat també hi depenien l’església de Santa Cecília, l’església de Sant Miquel de Grevalosa i l’església de Santa Maria del Pla. El priorat de Sant Pere del Mont també exercia les funcions de parròquia i, al segle XIII entorn l’església es va formar una petita sagrera amb algunes cases. Consta que dues cases foren arrendades pel prior amb consentiment de l’abat de la Portella. A finals del segle XV es perden les notícies relacionades amb el Mont. A partir de l’any 1685 la vida monàstica de Sant Pere del Mont era inexistent i, a partir d’aquest moment va passar a dependre de la parròquia de Santa Cecília de Grevalosa.

AAVV. (1981): Catalunya romànica. El Bages. Vol. XI. Pòrtic. Barcelona. Fundació Enciclopèdia Catalana.

MARTÍN, R.  (1987): Castellfollit del Boix a Història del Bages I. Edicions Selectes. Manresa.