Trinxera 1 de la L3 de la Guerra Civil
Castellfollit del Boix

    Bages
    Obaga del Casals i Pla d’Aguilera. Sud de Maians
    Emplaçament
    Carretera d’Òdena a Manresa (C-37), al km 74
    550

    Coordenades:

    41.62668
    1.68107
    390132
    4609168
    Número de fitxa
    08059 - 127
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Contemporani
    Segle
    XX
    Any
    1938
    Estat de conservació
    Dolent
    Cobert completament de vegetació
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Científic/Cultural
    Titularitat
    Privada
    08058A001000420000PO
    Autoria de la fitxa
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

    A banda i banda de l’antiga carretera d’Òdena a Manresa es localitza un conjunt de diverses estructures defensives: trinxeres, pous de tirador i nius de metralladora, en total 9 espais defensius, relacionades amb la línia de defensa L3 per dificultar l’avanç de les tropes franquistes a nivell terrestre. Es tracta d’estructures excavades en el subsòl geològic amb una alçada original de més d’un metre i mig. En termes generals es tracta de trinxeres en forma de zig-zag amb nius de metralladora i algunes d’elles també presenten espais de posició individual per fusellers.

    Localitzats el juliol de 2015 a causa d’un incendi forestal als municipis d’Òdena, Castellfollit del Boix, El Bruc, Castellolí i Sant Salvador de Guardiola.

    El 4 d’abril de 1938, l’Estat Major Central de l’Exèrcit de la República dictava les Directivas para las líneas sucesivas de defensa en Cataluña, mitjançant les quals es disposava la construcció de 6 línies fortificades, protegint els principals nusos i vies de comunicacions i els emplaçaments més estratègics de Catalunya. De les línies defensives numerades correlativament, de la L-1 a la L-6, només es van acabar la L-1, que era la primera línia de front, la L-2, que era la immediata a rereguarda, i una part de la L-3, que era la següent. En les directives del general Rojo la L-3 ha de ser construïda “De Sur a Norte cobrirà por el Oeste el rio Noya desde San Quintín de Mediona en dirección al Norte, englobando los Bruchs y continuarà por Solsona-Sierra de Cadí y Collado de Tossas, para cobrir por el Oeste Puigcerdá hacia Puig Pedrós”. En el punt IV punt C de les mateixes directives i amb el títol: OBJETIVOS PRINCIPALES A CUBRIR, diu que s’han de cobrir prioritàriament “Los Bruchs-Solsona y Collado de Tossas”. Durant l’estiu i la tardor de 1938 es van fer la major part de les obres de fortificació centrades especialment en la construcció de la L-1 i la L-2. En relació a tercera línia de defensa republicana, la L-3, no existeixen masses vestigis localitzats atès que no es va acabar de construir. La direcció tècnica de les obres va dependre del comandament del cos d’enginyers del G.E.R.O. (Grup d’Exèrcits de la Regió Oriental), constituït la primavera de l’any 1938.

    TARDÀ, P; PÀMIES, D; CABAÑAS, N. (2019): Intervenció arqueològica als Elements de l’Exèrcit Republicà a Òdena (Anoia) a IV Jornades d’arqueologia de la Catalunya Central, Solsona 14-15 d’octubre de 2016. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Museu de Solsona.