Sant Pau de Vilaseina Gurb

  Osona
  Parròquia de Sant Esteve de Granollers
  A 1050 metres per camí rural de la carretera C-17, punt quilomètric 66'100

  Coordenades:

  41.98168
  2.2426
  437256
  4648020
  08100-11
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Medieval
  Romànic
  XIII
  Dolent
  Únicament queden enderrocs
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref.Cad: 08099A01000003
  Jordi Compte

  L'església de Sant Pau de Vilaseïna es troba ubicada sobre un petit turó al nord del masos Sant Pau i Vilaseïna i al sud de la riera de Sorreigs.
  Originalment era una església d'estil romànic, documentada des del segle XIII i amb culte fins a finals del segle XVIII. Actualment de l'església només en queden algunes pedres disperses i un petit tram de mur de poc més de mig metre d'alçada, coberts de vegetació i prop del cim del turó. Les restes visibles no permeten saber-ne l'estructura.

  L'església de Sant Pau de Vilaseïna es trobava dins l'antic terme del castell de Gurb i des d'un principi va ser una simple capella rural dins la parròquia de Sant Andreu de Gurb. El topònim Vilaseïna, com a vil·la rural, ja es troba documentat des del segle X però l'església no es troba documentada fins l'any 1246, quan B. Calvell féu diverses deixes en el seu testament a les esglésies del terme de Gurb, entre les que hi havia l'església de Sant Pau a la que deixà dotze diners. A finals del segle XVIII va quedar sense culte i a mitjans del segle XIX es va construir l'església de Sant Pau dels Felius, situada a tocar del mas Felius, relativament a prop de l'emplaçament de l'antiga església.

  AADD (1984). Catalunya Romànica. Osona. Volum II. Enciclopèdia Catalana, S.A.
  AADD (2002). Gurb. Un poble arrelat a la terra. Edicions Àlber.