Sant Miquel del Fai Bigues i Riells

Vallès Oriental
Riells. Sota els cingles del Bertí, a la capçalera de la Vall del Tenes

Coordenades:

41.71615
2.19008
432627
4618578
08023-341
Patrimoni immoble
Conjunt arquitectònic
Medieval
Romànic
Gòtic
Modern
XI-XVI
Bo
Legal i física
  • BCIN
  • National Monument Record
  • Monument
BIC: R-I-51-5209 / NNSS 1984
Restringit
Lúdic
Privada
Grup Restaura; Gran Via CortsCatalanes, 582 / 08011 Barcelona
Anna Soteras i March

Espai d'interès tant paisatgístic com històric format pel conjunt d'edificis lligats al monestir de Sant Miquel del Fai: L'accés, a través del pont del riu Rossinyol, el pas de La Foradada, la rampa, la porteria, el monestir, l'església troglodítica, la bassa i les cascades del riu Tenes i del riu Rossinyol, l'ermita de Sant Martí del Fai i les coves i baumes de l'entorn. Malgrat les seves vicissituds i l'espoli al què va ser sotmès el monestir, destaca la unitat formal dels diversos elements que el conformen, ajudada per les restauracions successives que s'hi ha dut a terme.

L'entorn paisatgístic es va veure greument afectat per l'incendi de l'any 1994, quan es van cremar tots els boscos de la Vall del Tenes que s'obren als seus peus i de sota els Cingles de Bertí. Avui en dia els boscos es van refent lentament, començant a recuperar la verdor inicial.

La seva història està associada a Gombau de Besora, que va rebre en donació l'edifici anterior amb la missió de construir-hi un monestir, el segle XI. A partir d'aquí, la història d'aquest espai va girar associada a la història particular del monestir. Després de la Guerra Civil el conjunt va ser objecte d'un espoli constant, que va disseminar els elements mobles de més valor.