Sant Miquel del Fai
Bigues i Riells del Fai

  Vallès Oriental
  Riells. Sota els cingles del Bertí, a la capçalera de la Vall del Tenes

  Coordenades:

  41.71615
  2.19008
  432627
  4618578
  Número de fitxa
  08023-341
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Medieval
  Romànic
  Gòtic
  Modern
  Segle
  XI-XVI
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal i física
  BCIN
  National Monument Record
  Monument
  BIC: R-I-51-5209 / NNSS 1984
  Accés
  Restringit
  Lúdic
  Titularitat
  Privada
  Grup Restaura; Gran Via CortsCatalanes, 582 / 08011 Barcelona
  Autor de la fitxa
  Anna Soteras i March

  Espai d'interès tant paisatgístic com històric format pel conjunt d'edificis lligats al monestir de Sant Miquel del Fai: L'accés, a través del pont del riu Rossinyol, el pas de La Foradada, la rampa, la porteria, el monestir, l'església troglodítica, la bassa i les cascades del riu Tenes i del riu Rossinyol, l'ermita de Sant Martí del Fai i les coves i baumes de l'entorn. Malgrat les seves vicissituds i l'espoli al què va ser sotmès el monestir, destaca la unitat formal dels diversos elements que el conformen, ajudada per les restauracions successives que s'hi ha dut a terme.

  L'entorn paisatgístic es va veure greument afectat per l'incendi de l'any 1994, quan es van cremar tots els boscos de la Vall del Tenes que s'obren als seus peus i de sota els Cingles de Bertí. Avui en dia els boscos es van refent lentament, començant a recuperar la verdor inicial.

  La seva història està associada a Gombau de Besora, que va rebre en donació l'edifici anterior amb la missió de construir-hi un monestir, el segle XI. A partir d'aquí, la història d'aquest espai va girar associada a la història particular del monestir. Després de la Guerra Civil el conjunt va ser objecte d'un espoli constant, que va disseminar els elements mobles de més valor.