Monestir Sant Miquel del Fai
Bigues i Riells del Fai

  Vallès Oriental
  Sobre una esplanada sota els cingles, al marge esquerre de la cascada del Tenes.
  Emplaçament
  S'hi accedeix pel pas de la Foradada i, si es ve de Riells, per un camí des de La Madella.

  Coordenades:

  41.71612
  2.19043
  432656
  4618575
  Número de fitxa
  08023-201
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Gòtic
  Modern
  Renaixement
  Segle
  XVI
  Estat de conservació
  Bo
  Es manté ben conservada, però algunes actuacions en les zones de servei han transformat la façana posterior i la planta baixa.
  Protecció
  Legal i física
  BCIN
  National Monument Record
  Monument
  BIC: R-I-51-5209 / NNSS 1984
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPA: 3/888
  Accés
  Restringit
  Lúdic
  Titularitat
  Privada
  Grup Restaura; Gran Via CortsCatalanes, 582 / 08011 Barcelona
  Autor de la fitxa
  Anna Soteras i March

  Es tracta d'un edifici de planta rectangular, de tres pisos d'alçada i coberta a dues aigües, amb el carener paral·lel a la façana principal. L'entrada es realitza per la façana est, a través d'un portal adovellat renaixentista, situat en un extrem de la façana. En aquesta façana i la de migdia hi ha finestres coronelles de dos i tres arcs lobulats en el primer pis i finestres ja renaixentistes en l'última planta. Destaca l'ús de la pedra tosca en els elements que precisen un treball matusser i pedra arenisca en els de talla més fina. Es conserva l'escala de pedra que porta al primer pis i el sostre enteixinat amb policromia de la sala de l'antic refectori. La coberta s'aguanta sobre bigues de fusta que descansen sobre arcs apuntats amb dovelles de pedra tosca.

  En aquest cas, es tracta d'un edifici aïllat que es va reformar per respondre a les reduïdes necessitats de la comunitat monàstica, sense claustre, ni cossos auxiliars. Queden parts de l'església romànica en el mur ponent del casal, amb dues finestres de mig punt amb arcs de pedra tosca. Recentment s'ha restaurat intentant recuperar les obertures i materials originals.

  L'any 997 els comtes Borrell i Ermessenda van donar al noble Gombau de Besora l'església-casa de Sant Miquel, dins del terme del castell de Montbui, per a construir-hi un monestir. Aquesta església va ser donada el 1006, conjuntament amb una porció de terreny i la cova, en alou; per edificar la casa del monestir. Gombau va unir el monestir de Sant Miquel al monestir de Sant Víctor de Marsella l'any 1042. El Priorat es va secularitzar el 1567 i es va unir al càrrec ardiacal menor de la seu de Girona. L'any 1832 va passar a ser propietat dels amos del mas Torras de Sant Quirze de Safaja, que eren els seus arrendataris; i es va abolir el Priorat.

  COMAS, Carme (1985): Monestir de Sant Miquel del Fai. Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat. Inèdit. PLADEVALL i FONT, Antoni (1991):Sant Miquel del Fai. Espai Natural Sant Miquel del Fai. Barcelona.