Monestir Sant Miquel del Fai
Bigues i Riells del Fai

    Vallès Oriental
    Sobre una esplanada sota els cingles, al marge esquerre de la cascada del Tenes.
    Emplaçament
    S'hi accedeix pel pas de la Foradada i, si es ve de Riells, per un camí des de La Madella.

    Coordenades:

    41.71612
    2.19043
    432656
    4618575
    Número de fitxa
    08023 - 201
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Gòtic
    Modern
    Renaixement
    Segle
    XVI
    Estat de conservació
    Bo
    Es manté ben conservada, però algunes actuacions en les zones de servei han transformat la façana posterior i la planta baixa.
    Protecció
    Legal i física
    BCIN
    National Monument Record
    Monument
    BIC: R-I-51-5209 / NNSS 1984
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA: 3/888
    Accés
    Restringit
    Lúdic
    Titularitat
    Privada
    Grup Restaura; Gran Via CortsCatalanes, 582 / 08011 Barcelona
    Autoria de la fitxa
    Anna Soteras i March

    Es tracta d'un edifici de planta rectangular, de tres pisos d'alçada i coberta a dues aigües, amb el carener paral·lel a la façana principal. L'entrada es realitza per la façana est, a través d'un portal adovellat renaixentista, situat en un extrem de la façana. En aquesta façana i la de migdia hi ha finestres coronelles de dos i tres arcs lobulats en el primer pis i finestres ja renaixentistes en l'última planta. Destaca l'ús de la pedra tosca en els elements que precisen un treball matusser i pedra arenisca en els de talla més fina. Es conserva l'escala de pedra que porta al primer pis i el sostre enteixinat amb policromia de la sala de l'antic refectori. La coberta s'aguanta sobre bigues de fusta que descansen sobre arcs apuntats amb dovelles de pedra tosca.

    En aquest cas, es tracta d'un edifici aïllat que es va reformar per respondre a les reduïdes necessitats de la comunitat monàstica, sense claustre, ni cossos auxiliars. Queden parts de l'església romànica en el mur ponent del casal, amb dues finestres de mig punt amb arcs de pedra tosca. Recentment s'ha restaurat intentant recuperar les obertures i materials originals.

    L'any 997 els comtes Borrell i Ermessenda van donar al noble Gombau de Besora l'església-casa de Sant Miquel, dins del terme del castell de Montbui, per a construir-hi un monestir. Aquesta església va ser donada el 1006, conjuntament amb una porció de terreny i la cova, en alou; per edificar la casa del monestir. Gombau va unir el monestir de Sant Miquel al monestir de Sant Víctor de Marsella l'any 1042. El Priorat es va secularitzar el 1567 i es va unir al càrrec ardiacal menor de la seu de Girona. L'any 1832 va passar a ser propietat dels amos del mas Torras de Sant Quirze de Safaja, que eren els seus arrendataris; i es va abolir el Priorat.

    COMAS, Carme (1985): Monestir de Sant Miquel del Fai. Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat. Inèdit. PLADEVALL i FONT, Antoni (1991):Sant Miquel del Fai. Espai Natural Sant Miquel del Fai. Barcelona.