Sant Julià de Cabrera
L'Esquirol

Pel camí de Sant Julià, que surt a ma esquerra del pk 22 de la carretera C-153.

XI / XVI
    Catàleg de béns a protegir POUM 2007, E2. Bé d'interès local.
    Virgínia Cepero González

Església d'origen romànic, molt modificada per les reformes i ampliacions de les que ha estat objecte al llarg del temps.
    És d'una sola nau, coberta amb volta de canó, reforçada per un arc toral i capçada al cantó de llevant per un absis semicircular, el qual s'hi obre mitjançant un senzill plec. L'absis està orientat a llevant i el portal situat a ponent.
    La planta de l'església original es completava amb un petit transsepte, del que només es conserva el braç de tramuntana, on s'obre una absidiola semicircular perforada per una finestra de doble esqueixada.
    El costat de migjorn està totalment modificat respecte a l'edifici romànic, amb la construcció d'una sagristia i d'una capella.
    Exteriorment, l'absidiola està decorada amb arcuacions llombardes entre lesenes, i a l'absis central, molt alterat per la sagristia, també s'observen indicis de lesenes.
    La façana principal presenta un portal d'arc de mig punt, amb grans dovelles, sobre el que s'obre un petit òcul. El capcer és coronat per una campanar d'espadanya de dos ulls.
    L'aparell original és a base de petits carreus desbastats, de mides irregulars, lligats amb morter de calç i disposats en filades uniformes.

L'església de Sant Julià de Cabrera es trobava dins l'antic terme del castell de Cabrera. Des dels seus orígens ha estat una parròquia.
    Les primeres referències documentals de l'església són dels anys 1025 i 1050.
    La seva condició com a parròquia consta a un document de l'any 1079.
    El temple va resultar molt malmès a conseqüència dels terratrèmols dels anys 1425 i 1427, pel que es va reconstruir al llarg del segle XV. Va ser objecte d'obres de reforma durant el segle XVI.
    L'any 1936, durant la Guerra Civil, van desaparèixer els quatre altars que adornaven l'interior.

PLADEVALL, A. [ et al.] (1986) "Sant Julià de Cabrera". Catalunya Romànica, vol. III: Osona (II). Barcelona: Ed. Gran Enciclopèdia Catalana, p. 560-561.
    PLADEVALL i FONT, A. (1993) La Mare de Déu de Cabrera: patrona del Cabrerès. Barcelona: Montblanc-Martín, p. 21.