Rectoria de Sant Julià de Cabrera
L'Esquirol

Sant Julià de Cabrera
    adossada a l'església de Sant Julià de Cabrera.

Catàleg de béns a protegir POUM 2007, E11. Bé d'interès local.
    Virgínia Cepero González

Masia de planta rectangular, que consta de planta baixa i dos pisos. La coberta és de teula àrab, a dues vessants, i el carener paral·lel a la façana, que es troba orientada a llevant. Es troba adossada a l'església de Sant Julià de Cabrera.
    Les obertures són de disposició simètrica, de pedra treballada i totxo. A la façana principal hi ha un portal central i una porxada de fusta al primer pis.
    La façana sud i la oest presenten un portal reconvertit posteriorment en finestra; el de la sud amb la inscripció:"EUDALT FONTANELLES 1729", i el de la oest datat amb l'any "1689".
    Les mides aproximades de l'edifici són 10 m de llargada per 7 m d'amplada. Els murs són de pedra lligada amb morter de calç, i els escairats són de pedra basta.

La Rectoria va quedar molt malmesa a conseqüència dels terratrèmols del segle XV i va ser reconstruïda.
    Al segle XVII i XVIII la casa va ser objecte d'obres de reforma i ampliació.