Sant Jaume del Romeu
Gurb

A 3600 metres per pista asfaltada de la carretera N-152a, punt quilomètric 68'400.

L'exterior es troba ben condicionat. L'interior, en canvi, ha estat abandonat durant anys.
    Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
    Jordi Compte

Sant Jaume de Vilafreser, també coneguda com Sant Jaume del Romeu, es troba situada uns metres a l'oest de la masia del Romeu i al nord de Vilafreser, als peus de la vessant sud del turó de la Creu de Gurb.
    És una petita església d'una nau, planta rectangular i teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals, amb una creu de ferro al capdamunt. Els murs són de maçoneria de pedra i cantonades diferenciades amb carreus de majors dimensions i a la façana principal es troba arrebossat. L'absis es troba orientat al nord-oest, és carrat i lleugerament arrodonit als dos extrems, amb la peculiaritat que la teulada no segueix el·lleuger arrodoniment i acaba en angle recte formant als extrems ràfecs de gran volada.
    La façana principal, orientada al sud-est, presenta un portal emmarcat amb pedra motllurada i llinda monolítica d'arc rebaixat. A la llinda hi ha la data de 1779 inscrita amb una creu decorada a mode de custòdia intercalada. Els batents del portal són metàl·lics i decorats amb motius religiosos, en un hi ha l'anagrama JHS i una creu i en l'altre el símbol del cor de Maria. Sobre el portal hi ha un òcul circular emmarcat amb cinc monòlits de pedra motllurada. Aquesta façana es troba arrebossada respectant l'emmarcament de les dues obertures i les cantonades, i amb un senzill esgrafiat que consisteix en cinc marcs distribuïts al voltant de l'òcul.
    Les façanes sud-oest i nord-oest, on es troba l'absis, no contenen cap obertura i la façana nord-est té adossada la masia del Romeu i un petit cos amb teulada d'una vessant i una finestra circular emmarcada amb pedra treballada.
    Davant la façana principal hi ha un mur de pedra que delimita un espai pla i una rampa que permet l'accés a l'església.

Antigament l'església tenia un petit campanar d'espadanya, del que es conserven alguns blocs de pedra treballada amb encaixos, ubicats en jardí que envolta l'església.

L'església de Sant Jaume de Vilafreser es troba documentada des de 1240, en unes deixes testamentàries. Tot i així el seu origen és anterior i en època medieval es trobava en la demarcació de Vilafreser o antiga vil·la de Fredario. Posteriorment la capella va rebre el sobrenom del Romeu, ja que hi havia el costum d'enviar un romeu, o emissari del terme, a Sant Jaume de Galícia en motiu de grans adversitats com pestes o grans sequeres. A l'últim terç del segle XVIII l'església va ser bastida de nou, com ho testimonia la llinda del portal principal datada l'any 1779. Els vestigis de l'església original podrien trobar-se just a l'altre costat del camí.

AADD (1984). Catalunya Romànica. Osona. Volum II. Enciclopèdia Catalana, S.A.
    AADD (2002). Gurb. Un poble arrelat a la terra. Edicions Àlber.