Sant Honoré Cafeteria
Matadepera

XVIII - XIX
    Protecció Ambiental (Número 71 del Catàleg de Béns del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal).
    Si (IPA)
    Residencial - productiu
    Jordi Montlló Bolart

Edifici comercial d’una sola planta, ubicat a la cantonada del Carrer de Sant Joan amb el Passatge del Rellotge i que formava part de l’antic Hostal de la marieta, just al davant. Té accés per les dues façanes. És de planta rectangular i la coberta és de teules àrabs a dues aigües, amb el carener paral·lel a la façana principal que dóna al carrer de Sant Joan.

El parament és arrebossat en la seva pràctica totalitat; només sota la finestra s’ha deixat el paredat vist. També s’han deixat vistos l’emmarcament d’una de les portes d’accés i l’arc de maó posat a sardinell del finestral central.

L’Hostal de la Marieta, propietari d’aquesta parcel·la l’any 1784, hi construeix les cavallerisses i el pou; que subministrà aigua als veïns fins ben entrada la segona meitat del segle XX.

El carrer de Sant Joan és l’eix més important del nucli modern, travessa de sud-est a nord-oest el poble perquè coincideix amb el traçat de l’antic Camí Ral de Barcelona a Manresa en el seu pas per Matadepera. Aquest camí travessava el torrent de Can Vinyers venint de Sant Julià d’Altura i seguia la Riera de les Arenes fins La Barata.

Els primers establiments es poden remuntar a Narcís Girona, cap el 1768, i a Josep Pratginestós. L’establiment de l’Hostal de la Marieta, l’any 1772, indica clarament les necessitats de l’època i l’auge que aquesta via de comunicació que era el camí Ral estava aconseguint.

Un segon moment d’expansió es produeix amb el fenomen de l’estiueig; amb cases com ca l’Aldavert o can Mossèn Camps i Cal Marcet. A principis del segle XX s’escull aquest carrer per traslladar-hi la nova església parroquial i la corresponent rectoria. Després d’un llarg procés d’adaptació de la població als canvis socials, econòmics i urbanístics que patia el municipi a partir de la segona meitat del segle XIX.

AMETLLER, Manuel (1997). Els orígens del nou poble de Matadepera (1768-1868).

FONT i SEGURA, Xavier (1997). Inventari del patrimoni cultural de Matadepera. Inèdit.