Sant Gil
Rupit i Pruit

Camí ral de Vic a Olot - Pruit
    Al costat del mas Comajoan, sota el cingle d'Aiats

Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Capella de petites dimensions i d'una sola nau, amb l'absis carrat capçat a tramuntana. La nau està coberta amb una volta d'aresta que descansa damunt d'una cornisa motllurada que recorre els murs laterals de la nau i arriba fins a l'arc toral de l'absis. A la banda de ponent d'aquest espai hi ha un portal rectangular emmarcat amb carreus de pedra, que dóna accés a la possible sagristia del temple, adossada al mur de ponent de la nau. La façana presenta un portal d'accés rectangular, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i la llinda plana monolítica gravada amb l'any 1756 i decorada amb una creu patent damunt del Calvari, amb el símbol del Sagrat Cor. Damunt del portal hi ha una petita finestra quadrada, bastida amb carreus i protegida amb reixa de ferro. La façana està rematada amb un campanar d'espadanya bastit amb pedra i coronat amb una orla. L'arc de mig punt intern integra una petita campana. El temple està construït amb pedra sense treballar de diverses mides, lligada amb abundant morter de calç i amb fragments de maons utilitzats per regularitzar els paraments. Les cantonades estan embellides amb carreus de pedra, les de la façana principal amb els basaments motllurats. També destaca el ràfec de teula àrab invertida disposat a tot el perímetre de la construcció.

Aquesta capella pertany a l'antiga parròquia de Sant Andreu de Pruit. La data present al portal d'accés probablement correspongui a la de la seva construcció. La campana del temple data de l'any 1955 i és obra de la foneria Barberí d'Olot. Compta amb un batall i palanca, i presenta una creu llatina i diversos cordons i sanefes ornamentats, així com els noms Encarnación, Dolores i Ana Maria.

GAVÍN I BARCELÓ, Josep M. (1984). Osona. Col. Inventari d’esglésies, 15. Barcelona: Pòrtic, p. 118.

PALLÀS MARIANI, Xavier (2020). Les campanes de Rupit i Pruit. [Inèdit], p. 8.

ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (2014). El Camí Ral de Vic a Olot. Itineraris i històries. Col·lecció Popular Llegendes, 30. Sant Vicenç de Castellet: Farell Editors, p. 70-71.