El Bosc
Rupit i Pruit

Sota la serra de Mateus i el cingle d'Aiats, prop del pla del Bertajol

La part dels annexos està enrunada i sense coberta.
    Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit.
    També està regulat com a Àrea d'Expectativa Arqueològica pel mateix catàleg.
    Adriana Geladó Prat

Masia aïllada de planta més o menys rectangular, formada per dos cossos adossats. Presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana principal i un ràfec de llates i mènsules de fusta. Consta de planta baixa i pis, amb la façana principal orientada a migdia. Compta amb un gran portal d'arc de mig punt adovellat, amb els brancals bastits amb carreus de pedra. La dovella central té una inscripció mig esborrada. La resta d'obertures són rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes. La vessant de llevant de la teulada s'allarga fins a cobrir dos coberts oberts a l'exterior per la banda de migdia i separats mitjançant un mur de pedra. A l'extrem nord-oest de la masia hi ha una sèrie de volums enrunats, sense coberta i que marquen una planta més o menys rectangular. La construcció està bastida amb pedra sense desbastar disposada de forma regular, amb les cantonades embellides amb carreus de pedra. La façana principal presenta un revestiment arrebossat i pintat.

L'edifici està inclòs dins dels límits de l'Espai Natural Protegit del Collsacabra.

La primera referència documental relacionada amb aquesta construcció apareix en el capbreu del Faber de Cabrera, datat l'any 1195 i que comprenia els termes parroquials de Sant Julià, Sant Llorenç Dosmunts i Santa Maria de Corcó. Posteriorment, la masia apareix mencionada en el fogatge de l'any 1553, on apareix documentat un personatge anomenat "Phelip Bosch" dins del terme de “Sant Andreu de Pruyt”. Cal destacar que l'antiga parròquia de Sant Llorenç Dosmunts, que fou independent fins al segle XV, passà després a ser sufragània de l’església de Sant Andreu de Pruit. L'edifici restà abandonat entre els anys 1973 i 1975. En l'actualitat, es tracta d'una segona residència. Pels voltants de l'any 2012, la coberta fou reformada.

PARÉS I GANYET, Quirze (1985). La despoblació rural i les masies del Collsacabra. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 368, 370, 465, 475, 500.

SERRA I CLOTA, Assumpta (1993-1994). Memòria de les campanyes de prospeccions arqueològiques en el sector Rupit-St Joan de Fàbregues. Consultat 13 novembre 2020, des de http://calaix.gencat.cat/handle/10687/428473, p. 38.