Sant Genís de Plegamans, església vella
Palau-solità i Plegamans

  Vallès Occidental
  Centre Educatiu els Castanyers. C. Muntanya, 3, 08184 Palau-solità i Plegamans.
  Emplaçament
  Al costat de Can Gordi.

  Coordenades:

  41.58549
  2.18399
  431983
  4604077
  Número de fitxa
  08156-35
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Romànic
  Contemporani
  Segle
  XI/XX
  Estat de conservació
  Dolent
  Ja no es conserven pràcticament restes de l'edifici primitiu.
  Protecció
  Legal
  Catàleg de béns a protegir POUM (2015), nº 2.02. BCIL.
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí, IPA.: 32521.
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Pública
  Generalitat de Catalunya
  Autor de la fitxa
  Joan Vicens Tarré/Michelle Bianco Barazarte

  Sant Genís és un petit edifici de factura contemporània construït sobre les restes de l'antiga capella d'origen romànic. És un edifici d'una sola nau de planta rectangular, de 8 m per 5 m, amb dues entrades. La coberta és inclinada a dues vessants, amb teula àrab i carener perpendicular a la façana principal. S'observen restes de l'antiga església romànica, entre les que destaca, a l'angle esquerre de la façana principal, una columna amb un capitell que presenta un angelet esculpit amb una inscripció. A la façana lateral hi ha una porta de servei d'entrada en arc de mig punt i, seguint l'eix vertical, un petit campanar d'espadanya de paret, mentre que les dues façanes restants són opaques. L'interior està format per una sola sala on l'altar es situa al fons amb un petit esglaó. Actualment, serveix de magatzem de mobiliari del Centre Educatiu "Els Castanyers" i està pendent de rehabilitació. Antigament formava part d'un edifici més gran, els fonaments del qual estan soterrats.

  Fotografies: http://www.palauplegamans.cat

  La primera referència històrica de l'església de Sant Genís és de l'any 1013, en un document del cartulari de Sant Cugat del Vallès, en el qual figura "...ipso vallo de S. Genesii". L'any 1121, el temple va ser consagrat per Sant Oleguer. Va arribar fins al segle XX com l'única església que es trobava a les terres de Plegamans. Malauradament, va ser cremada dues vegades durant la Guerra Civil i, finalment, va desaparèixer. El que resta ara és una petita part del que va ser l'església de Sant Genís, els fonaments de la qual estan soterrats. Actualment la capella forma part del Centre Educatiu Els Castanyers.

  GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (2009) Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (Palau-solità i Plegamans). ROIG BUXÓ, J. (ARRAGO S.L.) (2011) Catàleg de protecció del patrimoni arquitectònic i arqueològic. POUM. Palau-solità i Plegamans: Ajuntament de Palau-solità i Plegamans.