Sant Fruitós del Grau
Gurb

  Osona
  Parròquia de Sant Esteve de Granollers
  Emplaçament
  A 700 metres per camí rural de la carretera B-522 , punt quilomètric 2'550

  Coordenades:

  41.95864
  2.2695
  439462
  4645442
  Número de fitxa
  08100-5
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Romànic
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XI-XIX
  Estat de conservació
  Bo
  L'església havia quedat en estat d'abandonament però recentment ha estat netejada.
  Protecció
  Legal
  Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí, IPA
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref.Cad: 0253617DG4405S
  Autor de la fitxa
  Jordi Compte

  Sant Fruitós del Grau es troba situada uns metres a l'oest de la Casanova del Grau, al nord del Grau i al sud de la carretera C-25, a l'extrem d'un camp de conreu.
  Es tracta d'una petita església d'una nau, planta rectangular i coberta amb dues voltes d'aresta de rajol pla. L'absis és semicircular i es troba orientat a l'est, l'accés principal al nord i el campanar a la façana oest. Els murs són de maçoneria de pedra, en algunes parts amb carreus treballats disposats en filades i en altres parts amb més morter, amb cantonades delimitades amb carreus treballats.
  La façana principal, orientada al nord, presenta una portal al centre emmarcat amb una llinda doble sobre la que hi ha un arc de mig punt integrat en el mur.
  La façana oest no conté cap obertura i està coronada per un campanar d'espadanya d'un sol ull, amb una coberta de lloses.
  La façana sud conté únicament una espitllera a l'extrem dret emmarcada amb dos monòlits de pedra treballada.
  La façana est correspon a l'absis, semicircular, lleugerament més baix i estret que la nau i decorat amb una sèrie de set arcuacions cegues amb bandes llombardes. Al centre de la façana hi ha una finestra de doble esqueixada emmarcada amb carreus treballats i a la part inferior hi ha un carreu de notables dimensions integrat al mur.
  L'església denota diverses etapes constructives en el seu aparell. La part més primitiva seria el final de la nau central on aquesta es troba amb l'absis. A un costat d'aquesta part, que podria ser d'origen pre-romànic, hi ha l'absis d'estil romànic, bastit probablement el segle XI i amb la volta reformada modernament. La resta de l'edifici es troba molt reformat i probablement deu la seva imatge actual a una reforma del segle XIX.

  L'església de Sant Fruitós del Grau, antigament de Quadres, es troba documentada des de l'any 1097, quan Pongosfred i la seva muller Franda donaren al monestir de Ripoll unes torres situades a Gurb "al terme de Sant Fruitós". Es creu que l'edifici pre-romànic original, acabat en presbiteri va ser reformat amb un absis romànic al segle XI. Ja en època contemporània l'església va sofrir importants reformes l'any 1868 i va ser profanada l'any 1936, sense que el culte s'hagi restablert des d'aleshores.

  AADD (1984). Catalunya Romànica. Osona. Volum II. Enciclopèdia Catalana, S.A.
  AADD (2002). Gurb. Un poble arrelat a la terra. Edicions Àlber.