Sant Francesc s'hi moria
Folgueroles

  Osona
  475 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.94475
  2.28563
  440786
  4643889
  Número de fitxa
  08083 - 170
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Tradició oral
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XII-XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Cultural
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Llegenda que fa referència a l'origen del nom de l'ermita de Sant Francesc s'hi moria (situada dins del terme municipal de Vic) i la seva relació amb la masia de Poudevida (situada dins del terme de Folgueroles).

  Segons la llegenda, durant una estada de Sant Francesc d'Assís a Vic, el sant anava cada dia a resar pels camps i boscos on, posteriorment, es construí l'ermita (actual polígon industrial de les Malloles, al quilòmetre 3,5 de la carretera C-153 de Vic a Roda de Ter). Es trobava molt malament i semblava que s'havia de morir. Un dia, mentre resava per aquesta zona, el pagès d'una masia propera li portà aigua del seu pou per beure. Aquesta aigua li anà molt bé i, en pocs dies, Sant Francesc es recuperà. D'aquesta manera, el sant posà el nom de Poudevida a la masia del pagès que li havia proporcionat l'aigua. Posteriorment fou construïda l'ermita en el mateix lloc on el sant resava.

  La masia de Poudevida està situada, aproximadament, a un quilòmetre al sud de l'ermita de Sant Francesc s'hi moria, amb accés des del carrer de Folgueroles del mateix polígon industrial.

  Existeix una variant d'aquesta llegenda segons la qual, el sant va fer rajar una font (la font de Poudevida) al costat de la masia del pagès que li havia proporcionat l'aigua que el va guarir.

  A mitjans del segle XIX, Jacint Verdaguer va escriure un poema on recollia la llegenda de Sant Francesc s'hi moria. L'any 2007, el músic Joan Josep Mayans va musicar aquest poema i el va incloure dins del seu àlbum Verdaguer.

  MORATÓ, David; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; TORRENTS, Jacint; TORRENTS, Carme; VILAMALA, Joan; VILAMALA, Jordi; XUTGLÀ, Montserrat (2000). Folgueroles. Societat i vida d’un poble. Vic: Eumo Editorial, p. 310, 317.

  ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (2000). 100 Llegendes de la Plana de Vic. Col·lecció Popular Llegendes, 4. Sant Vicenç de Castellet: Farell Editors, p. 105, 122.