Els lladres de la Mare de Déu de la Damunt
Folgueroles

  Osona
  572 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.94443
  2.32309
  443891
  4643828
  Número de fitxa
  08083 - 169
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Tradició oral
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVII-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Cultural
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Temps enrere, uns lladres van entrar a l'ermita de la Mare de Déu de la Damunt. Volien robar les valuoses arracades que portava la Verge, però la imatge els va fer que no amb el cap. Tot i la sorpresa inicial davant d'aquest acte miraculós, els lladres li robaren les joies i li clavaren una forta bufetada a la cara, deixant-li una galta marcada i envermellida per sempre més. Amb el botí a les seves mans, els lladres fugiren corrents saltant marges i camps sense parar, pensant que cada vegada s'allunyaven més del temple. En realitat però era un càstig de la Mare de Déu, i el que feien els lladres era saltar els bancs de l'interior de l'ermita, un rere l'altre, sense adonar-se'n. L'endemà els trobaren adormits a terra, cansats de tant córrer i saltar. Els agafaren i foren penjats al camp dels Penjats, que estava situat als afores del poble, on actualment hi ha la casa i les granges de ca la Tecla (a la cantonada entre el carrer de la Codina i el camí ral de Vic a Folgueroles).

  GRUP DE RECERCA FOLKLÒRICA D’OSONA (1991). “Els lladres de la Marededeu de la Demunt”. Festa Major de Folgueroles 1991. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles.

  MORATÓ, David; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; TORRENTS, Jacint; TORRENTS, Carme; VILAMALA, Joan; VILAMALA, Jordi; XUTGLÀ, Montserrat (2000). Folgueroles. Societat i vida d’un poble. Vic: Eumo Editorial, p. 207, 309.

  ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (2000). 100 Llegendes de la Plana de Vic. Col·lecció Popular Llegendes, 4. Sant Vicenç de Castellet: Farell Editors, p. 67, 115.