Els lladres de la Mare de Déu de la Damunt
Folgueroles

    Osona
    572 m.s.n.m

    Coordenades:

    41.94443
    2.32309
    443891
    4643828
    Número de fitxa
    08083 - 169
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Tradició oral
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XVII-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Obert
    Cultural
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Temps enrere, uns lladres van entrar a l'ermita de la Mare de Déu de la Damunt. Volien robar les valuoses arracades que portava la Verge, però la imatge els va fer que no amb el cap. Tot i la sorpresa inicial davant d'aquest acte miraculós, els lladres li robaren les joies i li clavaren una forta bufetada a la cara, deixant-li una galta marcada i envermellida per sempre més. Amb el botí a les seves mans, els lladres fugiren corrents saltant marges i camps sense parar, pensant que cada vegada s'allunyaven més del temple. En realitat però era un càstig de la Mare de Déu, i el que feien els lladres era saltar els bancs de l'interior de l'ermita, un rere l'altre, sense adonar-se'n. L'endemà els trobaren adormits a terra, cansats de tant córrer i saltar. Els agafaren i foren penjats al camp dels Penjats, que estava situat als afores del poble, on actualment hi ha la casa i les granges de ca la Tecla (a la cantonada entre el carrer de la Codina i el camí ral de Vic a Folgueroles).

    GRUP DE RECERCA FOLKLÒRICA D’OSONA (1991). “Els lladres de la Marededeu de la Demunt”. Festa Major de Folgueroles 1991. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles.

    MORATÓ, David; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; TORRENTS, Jacint; TORRENTS, Carme; VILAMALA, Joan; VILAMALA, Jordi; XUTGLÀ, Montserrat (2000). Folgueroles. Societat i vida d’un poble. Vic: Eumo Editorial, p. 207, 309.

    ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (2000). 100 Llegendes de la Plana de Vic. Col·lecció Popular Llegendes, 4. Sant Vicenç de Castellet: Farell Editors, p. 67, 115.