Sant Domènec
Santa Margarida i els Monjos

Historicista
    Joan Güell (projecte), Josep Brugal Fortuny (interiors) i Carles Elias (arquitecte ampliació)
    Arquebisbat de Barcelona. C. Bisbe n. 5, Barcelona
    Tríade scp

Església d'una sola nau rectangular, a la qual s'afegí l'absis poligonal a l'any 1990. L'església es caracteritza per reproduir molts elements modernitzats del romànic: arcs de mig punt, arqueries llombardes. Als costats de la nau, dues arcades de mig punt donen accés a la capella del Santíssim (dreta) i a la Sagristia (esquerra). La nau té una llargada de 17 m, als que sumar els 4,20 m. Que mesura l'absis. L'amplada és de sis m. La portalada principal imita una portalada romànica amb tres arcs en degradació d'obra vista. Per sobre hi ha una rosassa d'1,60 m. de diàmetre, i dalt un campanar petit amb una sola campana. Les parets exteriors estan arrebossades amb terra, calç, i pedra. Són destacables els vitralls que presenten motius decoratius relacionats amb llocs geogràfics, símbols d'entitats locals o balls de festa major, entre d'altres temes, del municipi.

L'any 1885 una carta signada per 65 veïns de la Ràpita demanava al Bisbe de Barcelona una església, ja que el nucli quedava molt lluny de l'església parroquial de Sta. Margarida. L'any 1924 Maria Teresa Cases y de Ayxemús, propietària de la finca de la Tallada, cedeix a un terreny de 1800 metres quadrats per construir unes escoles i una capella. Les escoles les pagaria l'Ajuntament, la capella la gent del poble. L'any 1926 el projecte de les escoles i la capella es dóna a l'arquitecte Joan Güell, de Vilafranca del Penedès. L'any següent es col·loca la primera pedra de l'obra, però l'any 1928 l'ajuntament estava endeutat i no pot fer front a les obres. Els nens treballaven voluntàriament portant pedra de Mas Pigot. L'any 1931 hi ha l'inici provisional de l'activitat a les escoles i l'obra de l'església està aturada. El 1935 va ser l'any en què es va decorar l'església (altars de la Verge del Roser, Sant Domènec, Sant Ramon) i va ser inaugurada pel bisbe Manuel Irurita. Durant la guerra civil l'església va ser utilitzada com a magatzem pel Sindicat Agrícola de la Ràpita i per la Col·lectivitat dels Monjos del Penedès. L'any 1991 es portar a terme l'ampliació i l'embelliment de l'església. S'afegeix l'absis poligonal amb les finestres de tipus neoromànic.