Ca l'Ambornar / Mas de l'Albornar
Santa Margarida i els Monjos

El mateix topònim de l'Ambornar ja determina una zona de referència al municipi
    Des del nucli de Sta. Margarida, cal seguir el camí dels antics forns, en direcció E

Tríade scp

Edificació rural de planta quadrangular amb planta baixa, pis i golfes. El recinte és tancat amb un baluard de pedra i molts annexes (corrals, magatzems...). Hi destaquen els contraforts laterals i les cantonades amb carreus picats. Una de les portes d'entrada al recinte conserva una biga de fusta travessera amb la data 1769. En l'última ocupació de la casa, el cos principal va estar dividit en dos habitatges. A la façana principal totes les portes i finestres estan emmarcades en dovelles de pedra. Les finestres del primer pis tenen inscripcions, una amb la data de 1770 i unes lletres difícils d'interpretar. L'entrada de la planta baixa està coberta per una volta de maó manual o volta catalana. La part destinada al celler encara conserva un cargol de ferro de premsa. Davant de la façana hi ha una gran pedra rectangular perfectament escairada que podria haver estat el plat d'una premsa de vi.

GIRONA GALIMANY, Jaume (1985). Les nostres masies. Programa de la Festa Major 1985. Sta. Margarida i els Monjos. ROSSELLÓ RAVENTÓS, Joan (1986). Inventari de patrimoni arquitectònic de Catalunya. L'Alt Penedès. Generalitat de Catalunya. Barcelona.