Sant Cristòfol de Vespella Gurb

  Osona
  Parròquia de Sant Cristòfol de Vespella
  A 750 metres per pista asfaltada de la carretera BV-4601, punt quilomètric 5'800

  Coordenades:

  41.96912
  2.20634
  434239
  4646652
  08100-2
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Neoclàssic
  XVIII
  Bo
  Legal
  Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
  Sí, IPA
  Fàcil
  Religiós
  Privada
  Bisbat de Vic. c. Santa Maria, 1. 08500. Vic
  Jordi Compte

  Sant Cristòfol de Vespella es troba situada en un pla entre camps de conreu al nord de del serrat del Rector.
  L'edifici és format per una espaiosa nau rectangular rematada al nord amb un absis carrat, amb un campanar de torre adossat al nord-oest i una rectoria adossada a l'est que oculta tota la façana est de l'església. L'església està bastida amb murs de maçoneria de pedra arrebossats, amb cantonades delimitades amb carreus treballats.
  La façana principal es troba orientada al sud i queda parcialment encaixada per un cos que sobresurt de la rectoria adossada a l'est. Conté un portal d'arc rebaixat emmarcat amb pedra motllurada, a la clau del qual hi ha la inscripció "VESPELLA" i la data de 1759 emmarcada en sanefes. Sobre la clau hi ha un carreu quadrat integrat al mur amb un relleu que consisteix en dos ocells que sostenen una campana subjectada en motius florals. Sobre el portal hi ha una rosassa emmarcada amb pedra motllurada i sobre aquesta una imposta recorre la façana delimitant un espai triangular a mode de frontó dins el qual hi ha una rosassa de menors dimensions emmarcada amb blocs de pedra bisellada. A la part esquerra de la façana hi ha un rellotge de sol i diverses plaques amb inscripcions, molt erosionades.
  La façana oest, que té el cementiri tancat just al davant, conté únicament una finestra emmarcada amb pedra treballada i actualment tapiada.
  La façana nord que correspon a l'absis conté una obertura circular sota teulada i una canal formada amb un monòlit de pedra treballada que sobresurt a la part dreta. A l'esquerra hi ha un cos adossat, la sagristia, amb teulada d'una vessant i una finestra emmarcada amb pedra bisellada.
  El campanar, de torre, està bastit amb murs de maçoneria de pedra sense arrebossar, amb pedra de petites dimensions a la meitat inferior i de majors dimensions a partir del nivell de la teulada de l'església. A la part superior forma una imposta de pedra motllurada sobre la qual hi ha obertures d'arc de mig punt allargades, emmarcades amb pedra treballada i arc d'obra. El campanar queda coronat amb teulada de quatre vessants amb element esfèric de pedra i creu de ferro al capdamunt. A la façana oest del campanar hi ha un carreu integrat al mur amb la data de 1782 inscrita.

  L'església de Sant Cristòfol es troba documentada des del 986, tot i que les funcions parroquials no es documenten fins al 1055 de manera genèrica i explícitament l'any 1080 en la concòrdia que van fer el bisbe de Vic, Berenguer Sunifred de Lluçà i Guillem Bernat de Queralt sobre les esglésies i parròquies del terme del castell de Gurb, entre les que es trobava l'església de Sant Cristòfol de Vespella. L'església primitiva, ubicada sobre un turó en el serrat del Rector, va ser abandonada als voltants de 1752, quan es va construir la nova església en una ubicació més accessible.

  AADD (1984). Catalunya Romànica. Osona. Volum II. Enciclopèdia Catalana, S.A.
  AADD (2002). Gurb. Un poble arrelat a la terra. Edicions Àlber.