Sant Benet de Casamitjana o de Vila Plana
Borredà

Casamitjana
    Al km.30 de la C-26, entre Vilada i Borredà, pista forestal a mà dreta, 45 minuts

XIII-XV
    C. Sellés, R. Serra, P. Cascante

Senzilla església rural les formes de la qual s'acosten als models del Romànic rural tot i que força modificat. Consta d'un absis semicircular i una nau de petites dimensions; els carreus de l'absis i de la nau estan tallats en pedra força regular, escantonada i poc polida, i col·locat a contrajunt i units amb morter de calç. Les cobertes originals foren substituïdes al s. XVII-XVIII època en que també es va tapiar la porta del mur de migdia i se'n obrí una de nova, al mur de ponent.

Són poques les notícies documentals de l'església de Sant Benet. Les primeres són tardanes, del s. XV. L'any 1417 Guillem Besora, pubill del mas de la Llossada, deixà, en testament, un sou a l'esmentada església; també s'han robat deixes testamentals de l'any 1427 i 1444, aquesta última de Joan Casadejús, que destina la quantitat de cinc sous i sis diners per a "cobrir la dita capella", la qual cosa indica que a mitjans s. XV s'hi feien obres de reparació.

GAVIN. J.M. (1985): "Inventari d'Esglésies. 17. Berguedà", Barcelona
    PLADEVALL, A.(1979): "Sant Benet de Vila Plana o Casamitjana", a "La Popa", novembre.
    SERRA, R. (et al.) (1991). Guia d'Art del Berguedà, Berga.
    VIGUÉ, J. I BASTARDES, A.(1979) : Monuments de la Catalunya Romànica.1. El Berguedà, Artestudi Eds, Barcelona
    VV.AA.(1990): Borredà, Col·lecció Els Llibres de l'Àmbit, Àmbit de Recerques del Berguedà, Berga
    VV.AA. (1994). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El Berguedà, vol.5, Barcelona, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.