Molí de Campalans
Borredà

Al peu de la riera de Margançol, des de la C-26

Qualificat com a edifici d'Interès a les NNSS-2002
    IPA nº 3106; IPIC
    C. Sellés, R. Serra, P. Cascante

Tot i que el molí ja existia des de la baixa edat mitjana, l'actual edifici és una construcció del s. XVIII que segueix l'esquema tradicional de la masia d'estructura clàssica i de petites dimensions. És un edifici de planta baixa, un pis i golfes, cobert a dues vessants i amb el carener perpendicular a la façana de llevant. Al sector de llevant hi ha una pallissa coberta amb el ràfec de la teulada i al costat de migdia un altre pallissa, més moderna i oberta, coberta amb teulat gairebé pla.
    El molí conserva la resclosa i bona part del rec, així com les moles i l'escairador.

A l'exterior de l'edifici hi ha tres moles. Els últims moliners del molí de Campalans foren la família Cervera Vilarrasa que també feien d masovers (1958)

Tot sembla indicar que l'establiment a favor dels Campalans del molí del mateix nom és remunta a la baixa Edat Mitjana. La primera notícia documental és de l'any 1521 i aleshores era anomenat Molí de Campalans Jussà; propietat de la família Campalans que hi establí un moliner, molia els cereals de la finca i els de les masies veïnes. Va funcionar fins a mitjans s. XX.

AYMANÍ, G.(2000: 15-18). "Els molins hidràulics de la riera del Mergançol" a l'Erol nº 64, Berga
    FORNELLS, Carme coord.(2002) "Memòria. Una història gràfica del poble de Borredà", Borredà.