Campalans
Borredà
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Masia d'estructura clàssica, de planta rectangular, coberta a dues vessants i amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a ponent. Al cos més antic de la construcció s'hi afegí, al s. XVIII, una important ampliació que presenta, al mur de migdia, dues grans arcades d'arc de mig punt que il·luminen l'eixida i la sala de la masia. La resta d'obertures de la casa són finestres allindades amb pedra o fusta i de petites dimensions.
La masia ha estat adaptada com a edifici de serveis del càmping que s'estén davant l'era i els camps de la casa de Campalans.
Història
L'any 1444 és documentat Miquel de Campalans que aleshores ja deuria ser un pagès benestant per què va comprar un parells de bous i una mula. Al s. XVI la masia s'esmenta en el Fogatge de 1553 i al s. XVIII Joan Puig i Campalans encara es confessa vassall i home propi, soliu i afocat del monestir de Ripoll; durant aquest segle és quan la casa creix i es converteix en una de les més riques del terme, amb molí fariner i una gran casa al carrer de la Font de Borredà que acabarà essent la residència de la família.
Bibliografia
IGLESIAS, Josep (1076). "El Fogatge de 1553". Barcelona.
SERRA, Rosa (1990: 459-473). "Les possessions del monestir de Sta. Maria de Ripoll al Berguedà a partir d'un capbreu del s. XVIII". Església i societat a la Catalunya del s. XVIII", vol. II. Comunicacions. UNED. Cervera.
SERRA, Rosa. (et al.) (1991). Guia d'Art del Berguedà.Berga.
SERRA, Rosa (1998:34-39). "Les possessions del monestir de Santa Maria de Ripoll al Berguedà". L'Erol. Berga.
VV.AA (1990)."Borredà". Col·lecció Els Llibres de l'Àmbit. Àmbit de Recerques del Berguedà. Berga.
VV.AA. (1994). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El Berguedà, vol.5, Barcelona. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona