Casamitjana
Borredà

Casamitjana
    Al km.30 de la C-26, entre Vilada i Borredà, pista forestal a mà dreta, 45 minuts

Qualificat com a edifici d'Interès a les NNSS-2002
    C. Sellés, R. Serra, P. Cascante

Masia d'estructura clàssica, coberta a dues vessants i amb el carener perpendicular a la façana, orientada a migdia; la masia és fruit de diferents etapes constructives i al sector de llevant i destaca una gran balconada de fusta oberta al nivell superior. Per aquest sector i el de migdia es conserven els coberts, les corts i les pallisses.

Són poques les notícies documentals de l'església de Sant Benet. Les primeres, del s. XV, i més concretament del 1417 fan referència a la deixa testamentària que va fer Guillem Besora, pubill del mas de la Llossada, d' un sou a l'esmentada església; també s'han trobat deixes testamentals de l'any 1427 i 1444, aquesta última de Joan Casadejús, que destina la quantitat de cinc sous i sis diners per a "cobrir la dita capella", la qual cosa indica que a mitjans s. XV s'hi feien obres de reparació.

PLADEVALL, A.(1979): "Sant Benet de Vila Plana o Casamitjana", a "La Popa", novembre. Borredà.
    SERRA, R. (et al.) (1991). Guia d'art del Berguedà, Berga.
    VIGUÉ, J. I BASTARDES, A. (1979) : Monuments de la Catalunya Romànica.1. El Berguedà, Artestudi Eds, Barcelona
    VV.AA.(1990): Borredà, Col·lecció Els Llibres de l'Àmbit, Àmbit de Recerques del Berguedà, Berga
    VV.AA. (1994). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El Berguedà, vol.5, Barcelona, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.