Salt del torrent de Les Obagues Font-rubí

Alt Penedès
A la confluència del torrent del Salt, el torrent de Cal Ton Pere i el torrent de Les Obagues
329

Coordenades:

41.43372
1.65056
387256
4587785
08085-375
Patrimoni natural
Zona d'interès
Bo
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
08084A00400014
Miquel Gea i Bullich

El Salt del torrent de Les Obagues té aproximadament 8 metres de desnivell, l'aigua pica amb força sobre les pedres plenes de verdet i s'endinsa novament entre la vegetació espessa. Habilitant un petit camí seria fàcil gaudir-lo des de baix. Ara això sols és possible pels més agosarats. És aquesta una zona poc visitada, tant pels veïns com per la gent de fora. La bellesa del salt sobretot en època de pluges i un entorn ombrívol i solitari fan del lloc un magnífic paratge; sembla sortir d'altres latituds. Tres rieres, que salven desnivells considerables, formen tres valls frondoses. A prop, conflueixen en un mateix punt per formar-ne una de sola. Ja que som aquí, no ens podem perdre el passeig a la ribera del torrent de Cal Cerdà. Des de una posició enclotada, flanquejat per majestuosos plataners, un camí ens porta fins la resclosa i el pont del camí que porta al Serral de d'Alt. Compte si ha plogut molt, ja que, possiblement, algun tram serà impracticable. Una ombra aclaparadora a l'estiu i un mar de fulles a l'hivern, on la serenor i la remor de l'aigua de segur ens espantarà tota tensió, fan d'aquest recorregut un dels més bells de la comarca.

Considerem l'accés fàcil a la part superior del salt, atès que no és difícil observar-lo des de la part superior de la riera. És molt difícil, però, arribar a la part inferior del salt.

Els tres torrents que conflueixen en aquest punt; el de les Obagues, el de Cal Ton Pere i el del Salt, delimiten amb el seu relleu l'àrea administrativa d'influència. Dos dels torrents que recullen les aigües de Pereres i les planes de l'Alzinar, com són el torrent de les Obagues i el de Cal Ton Pere, pertanyen al municipi de Font-rubí, mentre que el torrent del Salt recull aigües a la vessant de Sant Quintí de Mediona. En els plànols oficials hi ha imprès el topònim de "el Salt" no sobre la riera de les Obagues, sinó sobre el torrent del Salt. Pot ser, fins hi tot, semblaria lògic. Però qui tingui l'oportunitat de comprovar-ho veurà que el Salt és on s'indica aquí. Pot ser és un error, o pot ser són els torrents; que consten registrats per error amb el topònim intercanviat. Hi ha la possibilitat que algun veterà veí de la zona ens ho pugui aclarir. Curiositats cartogràfiques a banda, és clar que són aquests accidents hidràulics, els que han marcat la distància entre dos barris realment tant propers com són l'Alzinar i Santa Maria. Gairebé en desús el camí de Cal Pere Saumell, els camins convencionals ens hi porten recorrent molts quilòmetres.

GALIMANY, Marc (2004). "El Salt del torrent de les Obagues". Montònec. Revista d'informació local de Font-rubí, núm. 81, febrer 2004. Pàgs. 34-35