Font del Roure o de Cal Cerdà
Font-rubí

A la riba dreta del torrent de Cal Cerdà i a tocar del camí de Cal Pere Saumell

Miquel Gea i Bullich

Dins el bosquet que fa ombra al camí d'accés, ja podem albirar, molt a prop, quatre o cinc plataners. Als seus peus una petita esplanada acull la bonica font en un racó. És a ran de terra formant un petit safareig de maó que acull tres galets disposats de forma casual sense seguir cap simetria. Normalment tots són bloquejats per algun tap de suro o algun branquilló fet a mida. D'aquí, un rec recull l'aigua vessada i l'aboca a la bassa que hi ha pròxima, per cert, ben plena en algunes èpoques de l'any i on les granotes hi fan vida. A la tardor presenta aquest entorn un aspecte humit, ple de fulles seques dels plataners, però lluminós i agradable, a l'estiu és fresc i ombrívol.

A la font se l'anomena de dues maneres, de Cal Cerdà; per la proximitat de la masia, i també del Roure; topònim que no resulta tant evident. Parlen els veïns que fa molts anys existia un roure majestuós i centenari, la soca del qual sols es podia abraçar entre vàries persones. Aquest roure era al peu de la font, però l'any 1981 el roure es va partir per la meitat i va ser retirat. Sembla ser que, durant la guerra civil l'arbre va ser mutilat, segurament per aprofitar-ne la llenya. Però la ferida es va anar podrint fins que, podrit per dintre, l'arbre va cedir al seu propi pes. L'aigua que raja actualment, s'acumula en una bassa que periòdicament s'aprofita per regar els horts que hi ha prop del torrent.