Font de l'Uberni Font-rubí

Alt Penedès
A les vinyes de Mas Rossell, entre Mas Romaní i la Teulera
250

Coordenades:

41.39766
1.69243
390694
4583727
08085-373
Patrimoni natural
Zona d'interès
Bo
Inexistent
Fàcil
Social
Privada
08084A01400020
Miquel Gea i Bullich

En mig de vinyes i d'una finca amb tant poca pendent, sobta la presència d'una font. Normalment associem el naixement de fonts i rierols a la muntanya. Però aquest és un fenomen molt habitual a aquesta zona. La Font de l'Uberni consta d'una caixa o cos principal fet de maó i totxo massís, amb la coberta que pretén fer volta de canó. A banda i banda, dos bancs del mateix material permeten seure de cara a la bassa que hi ha just a sota. Són detalls constructius que desprenen molta traça i ganes de fer bé les coses. L'aigua va a parar a la bassa, no gaire gran, de tres metres per banda aproximadament. Si la voleu visitar millor, espereu quant les vinyes siguin podades i la vegetació seca, així podreu apreciar millor l'entorn, espès de ceps molt alts. També si es pretén visitar la bassa natural que hi a la vora, l'absència de vegetació facilitarà millor la visita.

La font e l'Uberni data de molt antiga, sembla que, per la inscripció que s'entreveu digui: "1940, font de l'Uberni". És possible que dati d'aquesta època la reforma que ha donat l'aspecte actual. Tot i així ha rebut restauracions posteriors, com ara un mur de bloc de formigó fet, pel que sembla, per retenir la terra del camí proper. Aquestes basses i fonts van permetre abans de la proliferació de la vinya, la producció d'hortalisses i altres cultius de regadiu. És clar que també eren apreciades tant pels pagesos com pels animals que treballaven la terra. Un dels murs de la bassa que hi ha davant és coronat per peces de maó disposades amb pendent, com ara els safareigs que coneixem, pel que és possible que també s'hi hagués rentat roba algun temps. El nom de la font, sembla ser, que prové del cognom del propietari dels antics horts propers.

GALIMANY, Marc (2003). "Font de l'Uberni". Montònec. Revista d'informació local de Font-rubí, núm. 79, agost 2003. Pàgs. 34-35