Font de la Bassa Pudenta
Font-rubí

En un marge proper al camí, a la sortida del nucli de Font-rubí de Dalt cap el Coll de la Barraca

Miquel Gea i Bullich

Foradada, al marge de pedra groguenca, hi ha una mina d'uns dos metres de fondària que ara està seca. És feta de pedra nua i, sobre l'arcada de mig punt, la corona un carreu que porta inscrit "Any 1810" amb una creu al mig. A tocar de la mina, mig amagada per la vegetació, s'entreveuen els murs d'una bassa, que dóna nom a l'indret.
    Tot i que no fa pas gaire estava coberta de matolls, l'estat de conservació és força bo.

La Bassa Pudenta és, possiblement, una de les fonts que es conserva d'arrels més antigues del terme. Possiblement ja atenia al bestiar assedegat que circulava per la Via Mercadera i encara que la reforma més notable dati de 1810, segurament ja atenia als primers pobladors (els primers font-rubinencs).
    El seu topònim, la Bassa Pudenta, suggereix clarament d'on ve aquest mal nom. Tot i que ara la mina és ben seca i la bassa annexa també, no podem sentir ja la fortor de l'aigua estancada.
    Algú la va "redescobrir" com a "Font Rúbia" i fins hi tot se'n han publicat fotografies en algun llibre. Però els avis que vivien a la zona no ho recorden així, i assenyalen la Font Rúbia, d'aigües tèrboles i vermelloses, més al nord, també al peu de la Carrerada, on gaire bé només en queden quatre joncs.