Salt del Tinent
Rellinars

Camí Ral

Marc Malgosa Montserrat. Centre Excursionista Rellinars

Formació geològica singular carregada de llegendes. Es tracta d’una formació rocosa de conglomerat que baixa des del Turó del Coll del Correu fins al camí ral. En aquest punt, el camí ral s’ha excavat damunt la roca, tot i que la formació segueix baixant uns metres amb força desnivell  fins a dissuadir-se dins de la formació boscosa. A l’extrem del Turó del Coll del Correu, un imponent penya-segat s’aixeca damunt d’aquest punt: és la roca del Salt del Tinent. L’absència de formació vegetal i el fet de trobar-se en un revolt tancat de 90º li confereix un caire de punt una mica exposat, amb vistes panoràmiques formidables.

El Salt del Tinent està situat doncs entre el Coll del Correu o del Daví i l’avenc del camí ral. En aquest punt hi ha també la cruïlla d’un corriol que baixa direcció nord-est al camí que ressegueix el torrent de la Cansalada, direcció est-oest.

Per accedir-hi pot fer-se des del Coll del Correu o del Daví, a uns 300 m direcció oest, o bé venint des del Coll de la Morella, des d’on haurem de seguir els gairebé 2 km que tenim de camí ral direcció sud-est.

S’ha localitzat diferents publicacions a internet que parlen de les llegendes sobre aquest indret i el seu topònim. Així, es diu que aquest tram havia estat escenari de nombrosos crims i robatoris protagonitzats per bandolers, ja que era de pas obligat en el recorregut de Barcelona a Manresa.

Segons la llegenda, en aquest indret un cavaller que feia de correu va ser sorprès per uns bandolers que pretenien assaltar-lo. Veient-se atrapat, va esperonar ben fort el seu cavall i aquest va fer un gran salt sobre la roca i el barranc. Així va poder escapar dels bandits, que van quedar del tot boca­badats. Segons diuen, la força amb què el cavall va saltar va deixar al terra una marca en forma de ferradura, que encara avui es pot observar. L'altre llegenda conta que un tinent de l'exèrcit i el seu comandament es van veure sorpresos, mentre duien documentació de gran valor. Així al veure's acorralats el tinent va endinsar-se dins una escorça d'alzina i els súbdits el van tirar pel barranc mentre eren torturats pels bandolers, gràcies a l'alzina el tinent va salvar la vida i va poder complir el seu objectiu.

MALGOSA MONTSERRAT Marc, SAMPER GISPERT Marc i SOLER GIRONÈS Joan (2021). “Rellinars a les teves mans”, Guia excursionista i geogràfica. Edita Ajuntament de Rellinars.

Mapa Topogràfic municipi de Rellinars, escala 1:7500 (2021). Inclòs dins la guia excursionista i geogràfica de “Rellinars a les teves mans”.

MONTLLÓ BOLART, Jordi (2019). Mapa de patrimoni cultural i natural de Rellinars (Vallès Occidental), juliol 2019, Coordinació Àrea de Cultura, DIBA.